Rik Tanghe, RTL Patat

“Weersverwachting volgende week geeft druk op aanbod aardappelen”

Tholen – “Momenteel is er voldoende aanbod op de markt wat betreft Bintjes. Toch zijn er wel behoorlijk wat partijen met drijvers die door de industrie naar voren worden getrokken. De Fontane en de Challengers worden richting januari geschoven om de bintjes met glazigheid en bewaarproblemen niet verloren te laten gaan”, vertelt Rik Tanghe van RTL Patat. “Eerst duwde de industrie de Bintjes weg, maar omdat de prijs is gezakt tussen de 15 en 25 is het prijstechnisch wel interessant om met Bintjes verder te gaan.”

Het naderende koudere weer dat voor volgende week is voorspeld, gaat volgens de handelaar druk geven op het aanbod. “Er zijn partijen die weg moeten voor de vorst. Dit zijn geen mega aantallen, maar dat geeft toch wel wat druk”, aldus Rik. “We hebben nog een hectare of 25 dat gerooid moet worden en tegen het weekend moet alles klaar zijn. Normaal gezien is tegen 1 november alles gerooid, maar dit jaar zijn we wat later. We hebben wel geluk dat we in zo’n laat stadium nog zulke goede rooicondities hebben.”

Aanbod
“De exportvraag is op het moment rustig. De prijzen liggen ook op een ander niveau dan vorig jaar. Ook hebben we het gevoel dat er vanuit bepaalde Franse gebieden, die een betere opbrengst hadden wat aanbod komt”, zegt Tanghe. “Ik verwacht niet dat er tekorten gaan zijn dit seizoen, maar ook niet dat er teveel gaat zijn. De maanden juni en juli worden spannend en het is afwachten hoe de overgang tussen oude en nieuwe oogst gaat zijn. Echter verwacht ik wel dat de industrie tot eind mei kan draaien.”

Pootgoed
“Voor volgend seizoen is de beschikbaarheid van pootgoed nog een groot vraagteken. Dat het volume lager zal zijn en de prijzen hoger is duidelijk. Alleen is de vraag hoe we dit in balans zullen krijgen. De prijzen voor pootgoed Bintje zijn een stuk hoger dan vorig jaar. Gezien we nu ook in de consumptie met vele kwaliteitsproblemen zitten, is het mogelijk dat er volgend jaar weinig interesse zal zijn om Bintjes uit te planten, “ besluit Rik.

Voor meer informatie:
Rik Tanghe
RTL Patat
Rekkemstraat 123
8930 Menen (Lauwe)
+32 56/41.19.89
rik@rtlpatat.be  
www.rtlpatat.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.