Redelijke aardappeloogst Finland, slechte oogst in Zweden

Midden oktober lagen er in totaal 194 miljoen kilo aardappelen in de Finse opslagruimtes, waarvan 160 miljoen consumptieaardappelen. Vergelijking met 2017 leert dat er dit jaar 10 miljoen kilo minder consumptieaardappelen voorradig zijn dan vorig jaar. Dit meldt de Finse organisatie Luke, (Naturresursinstitutet - Instituut voor Natuurlijke Grondstoffen). De droge zomer beïnvloedde vooral de aardappeloogst in het zuiden van Finland. Echter, veel Finse consumptieaardappelen zijn afkomstig uit het iets noordelijker gelegen Österbotten, waar de oogst juist wat beter was dan een jaar geleden. Deze regio bracht 120 miljoen kilo aardappelen op, 75 procent van het totale aantal aardappelen die bedoeld zijn voor de consumptie.

Goede kwaliteit

Dankzij de droge zomer is de kwaliteit van de aardappel goed te noemen. De goede oogst in het najaar geeft de mogelijkheid te exporteren naar andere Europese landen, waar de oogst slechter was dan in Finland. In september 2018 was de prijs van de Finse consumptieaardappel 18,70 euro per 100 kilo. In september 2017 was dat 19,14 euro per 100 kilo.

Relatief slechte aardappeloogst in Zweden

Een van de landen waar de aardappeloogst dit jaar minder was dan vorige jaren, is Zweden. De relatief slechte oogst, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, kan leiden tot een tekort aan aardappelen in de komende wintermaanden. Dat blijkt uit een rapport van belangenorganisatie Hushållningssällskapet, waarin wordt vastgesteld dat de oogst in Zweden erg wisselend was. Telers die konden beregenen, hebben een zo goed als normale oogst binnengehaald. Maar bij veel telers die dat niet konden, was de oogst slecht in kwaliteit en kwantiteit. Weliswaar is de aardappelprijs gestegen, maar hoe die prijs zich ontwikkelt, is nog niet zeker. Gelukkig heeft de najaarsoogst wel veel goedgemaakt, zodat de vooruitzichten voor volgend jaar toch redelijk zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven