Importeurs VS kopen Chileense avocado's na staking in Mexico

De avocado-verpakkingscentra in Michoacán (Mexico), waaronder de twee faciliteiten van Mission Produce en een vestiging van Calavo Growers, zijn sinds 29 oktober gesloten.

Ondanks de onderhandelingen is het nog steeds onzeker wanneer de plukkers naar de boomgaarden terug mogen keren. Een groep telers die hogere prijzen eisen van de verpakkingsbedrijven, hebben de toegangswegen tot de plantages geblokkeerd. Volgens een aantal Noord-Amerikaanse importeurs zal de sector, als deze situatie aanhoudt, zijn klanten en uiteindelijk zijn consumenten niet kunnen beschermen tegen de gevolgen van deze situatie. "Ik zou zeggen dat de berekening gauw gemaakt is, het systeem komt namelijk zonder fruit te zitten", zei Jim Donovan, senior vicepresident van global sourcing van Mission Produce in Oxnard, California, op 8 november.

Volgens Donovan is de week van 19 november (op 22 november is het Thanksgiving) cruciaal, aangezien dat het moment is waarop er geen aanbod van Mexicaanse avocado in de VS meer zal zijn als de oogst niet hervat is.

Sinds de blokkades toenamen, hebben VS-importeurs stappen ondernomen om hun bevoorrading uit te breiden. Met wat in doorvoer is en met wat de belangrijkste importeurs bereikt heeft, kon echter slechts een aanbod van ongeveer twee weken gegarandeerd worden, aldus de vertegenwoordiger van Mission Produce. Hij voegde toe dat ze er momenteel voor kiezen zich te richten op hun meest trouwe klanten en andere bestellingen te annuleren en dat ze avocado's uit Chili inkopen. Alles met het doel om de markt bevoorraad te houden.

"We raken absoluut door onze voorraad heen", zei Rob Wedin, vicepresident afzet en marketing bij Calavo Growers, Santa Paula, Californië. Op 8 november raamde Wedin dat ze tegen 13 november al hun reserves aan Mexicaanse avocado zouden hebben verzonden. En zonder een Chileens programma vult Calavo Growers zijn leveringen niet aan met import vanuit elders. Hij voegde toe dat Chileense exporteurs fruit verzenden, maar dat ze niet in staat zullen zijn om het tekort volledig te verhelpen.

De situatie voor Calavo is extreem genoeg om voor de eerste keer een beroep te doen op 'force majeure' (overmacht), een juridische maatregel die hen toestaat om overeenkomsten en gecontracteerde prijzen te verbreken bij teruglopende leveringen en een toename van de markten.

Hervatting import

Zodra de oogst hervat wordt, zal het een week zal duren voordat de leveringen weer op het normale niveau liggen, zelfs als de bedrijven het rijpingsproces overslaan, waarmee 3-4 dagen gewonnen worden, aldus Wedin. Dat is het plan van Calavo, naast andere stappen, zoals het vervoeren van alle import in dozen in bulk, waarmee tijdsverlies door verpakkingingswerkzaamheden en andere verwerkingen vermeden wordt.

Volgens Donovan is het nog afwachten wat de gevolgen voor de markt zullen zijn, maar toen er in 2016 vergelijkbare stakingen plaatsvonden, moest Mission Produce het vertrouwen van sommige klanten herwinnen. Kopers willen stabiliteit en betrouwbaarheid en het opnieuw opbouwen van een programma na een gat in de levering is moeilijker als dat al eerder voorgekomen is, legde hij uit.

 

Bron: SimFRUIT


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven