Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Vooruitgang op Amerikaanse en Japanse markt

Zuid-Afrikaanse avocadosector zoekt back-upmarkt buiten Europa

Terwijl Keniaanse avocado's toegang tot China hebben gekregen, is de Zuid-Afrikaanse nog volop bezig om deze markt te openen, onder andere door de deelname van vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse fruitsector aan de China Fruit & Vegetable Fair die later deze week in Beijing gehouden wordt. Naar verluidt heeft de regering van Zuid-Afrika het onderwerp hoog op de agenda staan.

Het afgelopen jaar werd er in Zuid-Afrika een recordvolume avocado's geoogst maar het land heeft geen andere grote exportmarkt buiten Europa, waar er juist tijdens het Zuid-Afrikaanse, Peruaanse en Keniaanse seizoen sprake van een overaanbod aan avocado's is. 

"We hebben voor onze avocado's alleen de Europese markt en als Peru grote volumes naar deze markt exporteert, waar moeten wij ons fruit dan afzetten?" vraagt een avocadoteler zich af. "De binnenlandse markt staat onder immense druk in die tijd van het jaar. We zouden dus toegang tot de Chinese markt moeten zien te krijgen. We zien geen andere uitweg."

Het avocadoseizoen begon prima met prijzen tot wel €9,80 per doos. In juli en augustus kelderen de prijzen echter naar €1,35 tot €3,00 per doos. 

Het resultaat van dit sterke jaar was dat Europese consumenten meer avocado's aten wanneer deze redelijk geprijsd waren. Dit heeft volgens de World Avocado Organisation (WAO) voor een groei van 35% op de Europese markt gezorgd. 

De Europese avocadoconsumptie blijft groeien (mede onder invloed van WAO-campagnes die onder meer door Zuid-Afrika en Peru gefinancierd worden) en dat biedt  Zuid-Afrikaanse telers enige verlichting, zij het tijdelijk, want het land zal dringend markten moeten vinden voor de groeiende volumes die het de komende jaren verwacht.

Op deze manier creëren telers van het zuidelijk halfrond de vraag waarvan avocado producerende landen die hun fruit nadien op de markt brengen, zoals Israël, Chili en Spanje, kunnen profiteren.

Zuid-Afrikaanse avocado's zullen ook toegang tot de Japanse en Amerikaanse markt krijgen maar de laatstgenoemde markt wordt al ruim bevoorraad door Mexico. Voor beide markten is het land in afwachting van de afronding van de ziekterisicoanalyse. 

Zuid-Afrikaanse avocado's zijn een waardevolle bron voor buitenlandse deviezen, iets waar een economie in recessie dringend behoefte aan heeft. 

"Al onze concurrenten streven ons voorbij, nu ook Kenia, en wij blijven achter," klaagt een avocadoteler, terwijl hij zich afvraagt wat het lidmaatschap aan het BRICS-handelsblok (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) Zuid-Afrika oplevert als het land niet eens producten mag exporteren naar de 'C' in de acroniem, oftewel China.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.