Lagere aanvoer en kleinere maten Poolse uien

"Ondanks de lichte groei van het areaal zal de Poolse uienoogst bijna 14% lager zijn dan die van vorig jaar en zo'n 575.000 ton bedragen. Deze raming van eind september is met 2% naar beneden bijgesteld ten opzichte van de eerdere raming van eind juli. De voornaamste reden hiervoor zijn de ongunstige weersomstandigheden voor de uienteelt. Hierdoor zullen er niet alleen minder uien worden gerooid maar is ook de beschikbaarheid van grote maten veel beperkter," legt analiste Karolina Załuska van BGŻ BNP Paribas uit. 

Dit seizoen kampt niet alleen Polen met problemen maar ook Nederland, Duitsland en Frankrijk, waar de oogst naar schatting zo'n 30% lager zal zijn. Het totale uienvolume, dat dit seizoen op de Europese markt verhandeld wordt, zal met ongeveer een miljoen ton dalen. Er worden met name tekorten aan grote maten, boven de 60 mm, verwacht. Dit zal zijn weerslag op de vraag hebben en dan vooral gedurende de tweede helft van het seizoen aangezien exportmarkten een voorkeur hebben voor de grotere maten. 

In 2017 kwam Polen wereldwijd op de twaalfde plaats van grootste uienexporteurs in termen van volume. Het land exporteerde haar uien voornamelijk naar Nederland (29.200 ton), het Verenigd Koninkrijk (24.700 ton), Wit-Rusland (15.100 ton), België (5.700 ton) en Duitsland (5.100 ton). De export naar deze zes markten was goed voor 71% van de totale Poolse uienexport. 

De huidige situatie heeft al gevolgen voor de uienprijzen in Europa. Uit cijfers van het IERiGZ blijkt dat in Polen de prijs van gepelde uien in september met 16% is gestegen ten opzichte van de maand daarvoor en de prijzen van uien voor de export stegen met 12%. De prijs van uien die bestemd zijn voor directe consumptie lag in september 2018 maar liefst 96% hoger dan in september 2017. 

Volgens het ministerie van Landbouw kosten uien gemiddeld rond de €0,38 per kilo en dat is 19% meer dan vorige week en 36% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Er worden ook in de tweede helft van november forse prijsstijgingen verwacht, evenals in december, wanneer de vraag in de aanloop naar de Kerstdagen verder aantrekt. 

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven