Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Mulder (GroentenFruit Huis) over naderende Brexit:

"Prepare for the worst, hope for the best"

Tholen - Dat de Brexit er - in welke vorm dan ook - aan zit te komen, is een ding dat zeker is. De grote vraag is nu of er een transitieperiode gaat komen. "Mijn gevoel is dat die er gaat komen", reageert directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis. "Dit is zo'n complex vraagstuk dat niemand zich kan veroorloven om de Brexit vanaf maart volgend jaar van de wal te krijgen. Dat zou namelijk leiden tot grote consequenties, zoals lege winkels in het Verenigd Koninkrijk en enorme problemen bij de passages."

"Wij proberen als branche-organisatie zoveel mogelijk informatie bijeen te vergaren, of dat nou uit Brussel, Engeland of vanuit onze leden komt. Zo proberen we deze lastige puzzel zoveel mogelijk te leggen. Hiermee komen we steeds dichter bij een oplossing die op lange termijn gaat werken", aldus Gert Mulder. Daarbij gaan we uit van het principe 'prepare for the worst, hope for the best'. We bereiden ons voor op een grenspassage waarbij alle formaliteiten nodig zijn die we kunnen bedenken."

"De marktpositie die we als Nederlandse groenten- en fruitexporteurs in het Verenigd Koninkrijk hebben opgebouwd, is te danken aan onze korte toeleveringstijd. Die moeten we vooral proberen overeind te houden. De dikte van de handelsstroom zorgt daarbij voor de grootste uitdaging. We willen met z'n allen de Noordzee over, maar het aantal grensovergangen is vrij beperkt. Daarom zullen we een efficiƫnte controle rond die overgangspunten moeten inrichten. Hierover zijn we volop in gesprek met partijen als NVWA, KCB en de douane."

"We proberen onze leden zo goed mogelijk te informeren. Er zijn praktische zaken waar ze mee aan de slag kunnen gaan. Deelnemen aan het Reglement Interne Kwaliteitscontrole (RIK) van het KCB is daar een voorbeeld van, maar er zijn ook veel dingen waar men zich niet op kan voorbereiden, zoals het hele fyto-domein. Het Verenigd Koninkrijk was nooit een vraagstuk met betrekking tot de afgifte van de gezondheidscertificaten, maar kan dat op termijn wel worden, daarom moet er iets nieuws ingericht worden wat er nog niet is."

"Dat de markt gaat veranderen is zeker. Wat mij opvalt, is dat wij in Nederland, maar ook Belgiƫ en Denemarken al veel voorbereidingswerk hebben gedaan en ons veel gedetailleerder hebben voorbereid dan andere landen doen. Maar het gebrek aan bilaterale gesprekken laat zich wel voelen. Naast de vrijhandelsverdragen hebben we systemen nodig die op elkaar zijn afgestemd en die gesprekken moeten tussen de beide douanes plaats gaan vinden."

Op de vraag of hij nog positief gestemd is over een goede afloop, antwoordt Mulder bevestigend. "Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een lang verleden samen. Het land heeft meegevochten om Europa vrij te krijgen. Daarom wil ik waken om nu elkaar het mes tegen de borst te houden. De democratische beslissing voor een Brexit hebben we te respecteren. Mijn boodschap is: ga niet vechten over voedsel, maar maak gebruik van het vertrouwen dat je al jaren in elkaars systemen hebt!"

mulder@groentenfruithuis.nl