Mexicaanse avocadotelers staken vanwege lage prijzen

 Een grote groep avocadotelers in Michoacan, Mexico, heeft besloten om te gaan staken omdat ze vinden dat ze oneerlijke prijzen voor hun fruit krijgen en ze leggen de schuld hiervan bij verpakkers en exporteurs. Ze vinden dat ze geen steun vanuit de sector krijgen en daarom blokkeren ze wegen zodat trucks met fruit er niet door kunnen en oogstpersoneel niet aan het werk kan.

De bron van de zaak lag in de daling van prijzen in de VS. Dit gebeurt elk jaar, maar was dit jaar serieuzer door goedkoop fruit uit Peru en de grote oogst uit Mexico.

Ramon Paz van APEAM: "Alle avocadotelers willen de beste prijzen voor hun product. De teeltkosten liggen tussen de  € 0,43 en  0,51/kg, terwijl het fruit tussen de € 0,73 en € 0,82 op de plantages verkocht wordt."

Zelfs wanneer de prijzen relatief laag liggen, ontvangt de gemiddelde teler een winstmarge van tussen de € 0,30 en € 0,38/kg, wat 60-90% van de teeltkosten is. Paz: "Dat lijken geen onredelijke prijzen. Daarom kunnen we zeggen dat we het niet over een crisis hebben, maar over een te grote ambitie."

Afgelopen maandag werd door de APEM aan de telers uitgelegd dat het niet mogelijk was om een minimumprijs of beperkt aanbod aan te bieden om de prijzen te verhogen, omdat dit illegale praktijken zijn. Toch willen de telers de prijzen vastzetten, waardoor het niet tot een overeenkomst kwam.

"De Board of Directors of the Association of Avocado Producers, Packers, and Exporters in Mexico hield een tweede meeting met de telers. Deze werd bijgewoond door David Lamb de Valdes, van Promotion of Competition of the Federal Commission of Economic Competition, (COFECE) "

Effecten van de staking
De APEAM hoopt dat de staking snel voorbij is. Elke dag exporteert Mexico niet de 3.000 ton die voor de VS bestemd is. Telers verliezen 2 miljoen euro per dag en verpakkers, oogsters en transporteurs nog eens 1 miljoen euro. Er zijn al veel banen verloren gegaan.

Paz: "We exporteerden 160.000 ton naar de VS tot eind september en volgens ramingen exporteren we 860.000 ton dit jaar. We hebben een grote oogst en een goede kwaliteit fruit. Tot nu toe hebben we de pr voor belangrijke evenementen als de SuperBowl en de Food Service nog niet gecanceld."

Teresa Ocaranza van Aguacates Tinguindin: "We moesten de directie naar het verpakkingsstation sturen. De keten van mensen die avocado's gebruiken is erg lang. Veel van deze mensen, zoals verkopers op straat, verdienen hun inkomsten per dag en weten niet of ze morgen te eten hebben. Zo erg is de situatie en die moet opgelost worden."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.