Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisis officieel voorbij, maar Grieken merken dat nauwelijks

Tholen – Griekse exporteurs doorstonden de crisisjaren in het Zuid-Europese land goed. Dankzij die focus op de exportmarkten ging de krimp op de binnenlandse markt aan deze bedrijven voorbij. Indirect merken de exporteurs echter ook de gevolgen, die het beste zichtbaar worden in de citrusmarkt. Maatregelen van de regering hebben negatieve bijeffecten.

De citrusteelt in Griekenland is versnipperd. “Iedereen bezit enkele hectares,” vertelt Nikos Katsaloulis, logistics & sales manager bij Mitrosilis. In het verleden vormde de citrusteelt het hoofdinkomen, maar via erfenissen werden de arealen verdeeld over de erfgenamen. Door die traditie zijn de arealen in Griekenland zo klein geworden, dat de inkomsten uit de sinaasappelen voor veel telers een extraatje zijn. Daarnaast is het vak van teler minder aantrekkelijk geworden. Het belastingvoordeel voor de landbouwsector is opgeheven en gelijk getrokken met de tarieven voor andere sectoren. “De mensen willen niet meer op het land werken,” signaleer Nikos een gevolg van de maatregel.

 

Normaal citrusseizoen verwacht

Hoewel er veel kleine telers te vinden zijn, kiest Mitrosilis voor de enkele grotere telers die er zijn. “Die telers hebben een GlobalGAP.” Om de kwaliteit van het citrus te garanderen, wordt er tussen de bomen al geselecteerd. Op het pakstation volgt een strakke controle van het fruit. “Als het weer slecht is, stoppen we liever met leveren van het fruit dan dat we een slechte kwaliteit leveren,” aldus Nikos. “De brix en de kleur moeten een vastgesteld niveau hebben.”

 

“Dit jaar heeft Spanje minder productie, maar ze zullen een stevige positie houden,” vertelt Nikos over het huidige seizoen. “Als het weer het toelaat, zullen we doorgaan tot eind maart met de Griekse sinaasappelen. Ik verwacht een normaal seizoen met een goede productie en normale maten.” De afgelopen twee jaar ging een deel van de oogst verloren door het slechte weer. Vorig jaar werd de oogst beschadigd door hagel. In 2016 waren de sinaasappelbomen twee weken bedekt met sneeuw.

Concurrentie Turkije, Spanje en Egypte

Het Griekse citrus wordt vooral geëxporteerd naar Oost-Europa. Dichter bij huis neemt de concurrentie uit Egypte en Turkije toe. “De Turkse lira is gedevalueerd, waardoor het fruit heel goedkoop is. Daar kunnen we last van krijgen in prijsbewuste markten als Roemenië en Bulgarije.”

Het Egyptische citrus zit de Griekse productie minder in de weg. Egypte exporteert vooral perssinaasappelen naar Nederland, een soort en een markt die de Grieken niet bedienen.

Geen investeringskapitaal

Over de toekomst voor de Griekse citrussector is Nikos niet heel positief. “Telers hebben vorig seizoen geen geld verdiend. Daarnaast zien we de olieprijs stijgen, maar dat heeft de consument niet door.” Daar komen de gevolgen van de crisis nog bovenop. Officieel is het land losgekoppeld van het financieel infuus, maar de gevolgen werken nog door. “De regering probeert te bewijzen dat we uit de crisis zijn, maar in het dagelijks leven merken de Grieken daar niet zo veel van. De schuld is hoog en veel mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.” Voor de bedrijven is het er ook niet makkelijker op geworden. De belastingen zijn verhoogd en daar bovenop moet bijna de helft van de belastingen vooruit betaald worden.

“Als exporteur hebben we geen last gehad van de crisis,” vertelt Nikos. Het bedrijf kreeg wel enkele klappen te verwerken in de jaren voor de Griekse crisis toen de economie in veel exportmarkten haperde. "De regering hoeft ons niet te helpen, maar ze moeten het ook niet nog lastiger maken om handel te drijven.”

Meer informatie:

Mitrosilis
Nikos Katsaloulis
T : +30 2752045000
M: +30 6947775533
F : +30 2752043036
E: nikos.katsaloulis@mitrosilis.gr 
W: www.mitrosilis.gr