Griekse exporteur voelt Turkse concurrentie

Devaluatie Turkse lira zet citrusmarkt onder druk

Tholen – De verwachtingen voor het Griekse citrusseizoen zijn positief. De oogst ziet er goed uit en in tegenstelling tot vorig jaar is er geen hagelschade. Alleen de devaluatie van de Turkse lira kan het de exporteurs lastig maken op de Oost-Europese markten.

Polen vormt de grootste exportmarkt voor het citrus. “De afstand vanuit Spanje is vergelijkbaar, maar de Polen kwamen naar Griekenland om hier te werken en kennen daardoor het Griekse fruit,” legt Dimitris van Midea Fruits uit. De Balkan vormt een tweede exportmarkt. Duitsland en Denemarken worden af en toe aan de lijst toegevoegd. Het grootste deel van de export bestaat uit sinaasappelen, aangevuld met mandarijnen, abrikozen en druiven. In de zomermaanden wordt het steenfruit verhandeld. Daarna volgen de druiven en het citrus.

Seizoen eerder van start

Met dat assortiment kan Midea Fruits de medewerkers het hele jaar aan het werk houden. “We hebben veel medewerkers uit de dorpen hier in de buurt, aangevuld met enkele mensen uit het buitenland,” vertelt Dimitris. “We proberen lokaal personeel te vinden.” Het bedrijf is gevestigd in de citrusregio van Griekenland: Nafplio. Aan een smalle landweg staat het pakstation, omsloten door citrusbomen. Aan de verpakkingslijnen werken tussen de 60 en 70 medewerkers.

“We werken met supermarkten en groothandels,” vervolgt hij. In totaal vertrekken er zo’n 900 volle vrachtwagens bij het pakstation tijdens het citrusseizoen. Op 22 oktober begon het seizoen en dat zal doorlopen tot juli volgend jaar. In die maanden worden de Navelina, Navels, Lanelate en Valencia’s vermarkt. “De start van het seizoen had lage prijzen, maar de kwaliteit dit jaar is goed” vertelt Dimitris. Vorig jaar werd de oogst beschadigd door hagel, wat het seizoen moeilijker maakte. Dit jaar zijn er geen uitzonderlijke situaties geweest. “We zijn iets eerder begonnen, dus misschien hebben we een eerder einde.”

 

Turkse concurrentie na devaluatie

“De concurrentie uit Turkije is dit jaar heviger. Door de economische crisis daar is het fruit goedkoper. Dat hebben we in het druivenseizoen gezien en we zien het nu in het citrus.” Door de devaluatie van de Turkse lira wordt het Turkse fruit aantrekkelijker geprijsd op de wereldmarkt. Tijdens het druivenseizoen zagen de Griekse handelaren goedkope druiven uit Turkije verschijnen op de markt, waardoor de concurrentie toenam. “Die druiven hadden een lagere prijs, maar ook een lagere kwaliteit.”

Midea Fruits is opgezet vanuit telers die de afzet in eigen hand wilden nemen. In 2005 begon het bedrijf met leveren aan een Griekse supermarkt. Twee jaar later werd de export opgepakt en vertrok de eerste vrachtwagen richting de Balkan. In 2008 werden nog enkele nieuwe exportmarkten aan het portfolio toegevoegd. “We begonnen dat jaar ook met de abrikozen. Om te kunnen groeien hadden we een sorteerlijn nodig.” Die sorteermachine werd aangeschaft en in 2009 werd het pand uitgebreid. Dat jaar werden de eerste druiven verpakt, waardoor er meer ruimte nodig was. “De export is flink gegroeid. We begonnen met tien trucks per jaar.” Toekomstplannen zijn er ook: een efficiëntieslag en een derde koelcel staan nog op het verlanglijstje voor de komende jaren.

Griekse economie gestabiliseerd

“Elk exportjaar is anders. We hebben goed weer gehad en een goede kwaliteit fruit. Daarnaast is de economische situatie beter,” analyseert Dimitris het exportseizoen. Alles bij elkaar opgeteld is hij positief over de kansen. “Voor telers is de economische situatie in Griekenland gestabiliseerd, de neerwaartse trend is gestopt.” Dat wil niet zeggen dat alle pijn geleden is. Veel telers hebben een tweede baan.

“In de mandarijnen hebben we clementines en Nova, dat is lastig te veranderen,” legt hij uit. “Veel telers zijn te klein om in een keer een veld te kunnen herplanten met nieuwe rassen. Ze hebben het geld niet voor die verandering.”

 

Meer informatie:

Midea Fruits
Dimitris Platanitis
Agia Triada, Argolida 21055 
E: mideafruit@gmail.com
W: www.mideafruit.gr
Tel: 2752043879 
Fax: 2752043018


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven