Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Euser, Capespan

“Onduidelijkheid over druiven die Peru richting Europa gaat sturen”

Tholen – De vraag naar Braziliaanse druiven begint momenteel aan te trekken. “Het was nog rustig vanwege de Europese druiven die nog op de markt waren, maar je ziet nu dat retailers die nog niet over waren nu overstappen. Dit als gevolg van de kwaliteit Europese druiven die hard achteruitgaat”, vertelt Rob Euser van Capespan Continent. “Brazilië stuurt goede volumes richting Europa, meer dan in de afgelopen jaren. Peru is nog onzeker. Er gaan geruchten dat Peru grote volumes (wit seedless) druiven naar Europa gaat sturen, nu de VS nog genoeg eigen product heeft. De vraag is hoeveel ze gaan sturen en wat voor effect dit gaat hebben met name in de periode januari. Normaal is Peru in januari niet op de Europese markt omdat ze de concurrentie met Zuid-Afrika niet willen aangaan op witte druiven, maar nu is dat niet zeker.”

“Deze week zijn de eerste zeer beperkte volumes druiven in Transvaal geoogst en verpakt. Vanaf eind week 46, begin week 47 verwachten we van onze eigen farms in Namibië te gaan oogsten en ik week 48 verwachten we de eerste druiven op het water te kunnen doen. Zoals het er nu naar uitziet zal er in week 50 worden overgeschakeld naar Zuid-Afrikaans product. We zijn dit jaar grofweg een weekje eerder dan gewoonlijk”, zegt Rob. De witte seedless uit de vroege gebieden in het Noorden en Namibië zullen er in week 6/7 uit zijn. “Dit is niet verkeerd, omdat India in de laatste jaren een steeds dominantere rol is gaan spelen in de druivenmarkt. In de late gebieden rond de Hex zijn de volumes in witte druiven beperkt. Er is voornamelijk Thompson en Regal beschikbaar. We zien die volumes elk jaar teruglopen, omdat deze variëteiten het in die regio niet optimaal doen. De trend waarbij na week 7/8/9 de overstap wordt gemaakt naar India, zet zich hiermee verder door. Als we kijken naar gekleurde druiven loopt dat door tot week 17/18.”

Wit seedless nog steeds overheersend
“Momenteel gaan er in Peru grote volumes druiven het water op, maar dit is nog niet zo spannend. Deze volumes vallen mooi in het gat tussen Brazilië en Zuid-Afrika. Peru heeft voornamelijk Thompson en Sugraone druiven, Zuid-Afrika richt zich meer op ontwikkeling en heeft in de vroege periode Early Sweet en Prime. Thompson en Sugraone komen later, maar die volumes vanuit Zuid-Afrika worden wel minder”, zegt Euser. “We zien dat globaal rode seedless nog steeds in opkomst is. Vanuit Zuid-Afrikaans perspectief wordt er ook veel zwart seedless geplant. Als we naar de Europese markt kijken zien we dat het aandeel wit seedless nog steeds overheersend is, echter rood en zwart steeds meer aandeel krijgen.”

Waterproblematiek
Tegen verwachting heeft Zuid-Afrika vorig jaar een redelijk goed seizoen gehad. Door de waterproblematiek was de verwachting dat het seizoen vroeg zou stoppen, maar is uiteindelijk nog tot week 18/19 doorgegaan. Dit heeft aan het einde van het seizoen de prijzen onder druk gezet. “Het watertekort heeft zeker gevolgen gehad, maar als we kijken naar de prijsontwikkeling was deze heel stabiel wat redelijk uniek is voor Zuid-Afrika. Het prijsniveau was stabiel op een zeer acceptabel niveau. Momenteel is de watersituatie daar veel beter. De verwachtingen rond beschikbaarheid zijn positief. Enerzijds zien we een toename van de volumes door nieuwe aanplant en een goede zetting van het fruit. Anderzijds zijn de prijzen voor rozijnen momenteel sterk, waardoor een deel van het fruit niet klaargemaakt wordt als tafeldruif. Verwachtingen zijn op dit moment in ieder geval positief. Alleen blijft de vraag hoeveel schade de planten hebben opgelopen door de droogte van vorig jaar. We weten nog niet of het effect gaat hebben op de kwaliteit van het fruit, daar is het nog te vroeg voor”, aldus de importeur.

“Europa is in het hele druivenverhaal onderdeel van alle verschillende afzetmarkten. Wanneer we kijken naar onze eigen Zuid-Afrikaanse druiventeelt zijn we ook maar een speler op de wereldmarkt, maar Europa moet op gaan passen dat niet alle spelers druiven gaan sturen. Dit is niks nieuws, maar we moeten blijven aangeven dat dit effect heeft op de betrouwbaarheid van spelers en op de kwaliteit. Wij als Capespan zijn continue op zoek naar mogelijkheden om de keten te verkorten en de relatie tussen verschillende teler en afnemers te faciliteren. Dit is nodig om onnodige kosten uit de keten te halen en zo competitief mogelijk te zijn op de wereldmarkt”, besluit Rob.

Voor meer informatie:
Rob Euser
Capespan Continent
Atlantic House
Noorderlaan 147
2030 Antwerpen
+32(0) 35 46 09 26
+32(0) 486 40 03 58
rob.euser@capespan.eu  
www.capespan.com