Overzicht wereldmarkt gember

Terwijl de nieuwe oogst in China binnen is, worden de laatste volumes van vorig jaar nog op de markt gebracht in de VS. Handelaren zien de kwaliteit teruglopen, wat ook te zien is in de prijzen. Ook Peru sluit het seizoen voor bio-gember af. In Nederland en België is de situatie niet beter, daar liggen de verkoopprijzen lager dan de importprijzen. In Frankrijk, waar de prijs voor biologische gember stijgt, en in Duitsland, waar de handel tevreden is over het seizoen, is de stemming positiever.

Chinese oogst valt tegen, maar blijft stabiel

Afgelopen maand is de oogst van gember afgerond. De productie viel tegen, omdat het extreme weer in augustus voor veel schade aan de gember had gezorgd. In de meeste gebieden was de productie even veel als vorig jaar, omdat ze dit jaar de productie velden hadden vergroot. Het export volume van gember is dus ook afgenomen, omdat de kwaliteit van veel van de hoge kwaliteits-gember is aangetast en niet meer geschikt is voor de export.

De prijs van gember is voor nu nog stabiel, die ging niet zo ver omhoog als bij appels of peren het geval was. Echter, de meeste Chinese export bedrijven denken dat de prijs de komende maanden flink zal fluctueren en dat de exportprijs nog omhoog zal gaan. Op de internationale markt moet de Chinese gember concurreren met de Braziliaanse, Thaise en Chileens gember. Daarbij is de Chileense ook nog eens biologische gember, die het erg goed doet op de markt.

 

Peruaanse export stijgt snel

De export van Peruaanse gember zit flink in de lift. Uit de cijfers over 2017 blijkt dat het land 100% meer exporteerde dan in het voorgaande jaar. Dat komt overeen met 25.205 ton (FOB 48 mln dollar) tegen 13.731 ton (FOB 23,1 mln dollar). In 2017 waren Nederland en de VS de belangrijkste bestemmingen voor de gember. Daarna volgden kleinere afnemers als Canada, België en Italië.

Dit seizoen liet een golfbeweging zien wat productie betreft. De vraag naar biologische gember neemt toe. Volgens een handelaar vanwege de kwaliteit en de smaak van de gember. De Peruaanse gember is wel duurder dan de Chinese tegenhanger, waardoor bepaalde markten de voorkeur geven aan de Aziatische gember.

Daardoor is er ook wat speculatie ontstaan in de markt, wat door kan werken in de komende jaren als dit niet op een correcte manier gecorrigeerd wordt. Daarnaast moeten telers in de regio Pichanaki goed opletten met de teeltrotatie om de kwaliteit van de gember te waarborgen.

VS: dalende kwaliteit zet prijzen onder druk

De gembermarkt in de VS staat op een kruising van seizoenen. De laatste Chinese gember wordt verhandeld, maar de kwaliteit is niet al te best, vertelt een handelaar. Dat is terug te zien in de prijzen. “De Chinese gember is goedkoop met een prijs tussen de 16 en 20 dollar.”

Hoewel China jaarrond gember verscheept, wordt momenteel het laatste deel van de oogst van 2017 vermarkt. Vanaf december wordt de nieuwe oogst verwacht. “De oude oogst die ze momenteel exporteren heeft kwaliteitsproblemen en de prijzen zijn extreem laag. Sommige handelaren zakken zelfs tot 14 dollar. Vorig jaar rond deze tijd was de prijs een stuk hoger,” vertelt een handelaar.

Ook het seizoen voor Peruaanse biologische gember loopt op haar einde. De prijzen waren laag, maar klimmen weer op. Het Latijns-Amerikaanse land zal vanaf januari weer aan de markt zijn. In de tussenliggende periode neemt Thailand de markt voor biologische gember over. “Zij hebben een nichemarkt, want Peru heeft geen volume om te exporteren.” De vraag naar de biologische gember blijft sterk, al wordt de kloof tussen biologisch en conventioneel wel te groot. “Niet iedereen is bereidt om 40 tot 50 dollar te betalen voor biologische gember als de conventionele 20 dollar kost.”

De vraag is stabiel tot licht groeiend, maar het volume op de markt zet de prijzen onder druk. Daar bovenop komt de tegenvallende kwaliteit, waardoor handelaren moeten ompakken of product weigeren. Verspreidt over de VS zijn verschillende regio’s aan te wijzen waar de gemberconsumptie duidelijk hoger ligt dan in andere gebieden. Californië heeft een bovengemiddelde consumptie vanwege het grote aantal inwoners uit Azië. Ook New York en Chicago zijn grote markten.

 

Kleine Italiaanse oogst, maar meer dan 2017

Ongeacht de oorsprong van het product kunnen de Italianen echte gemberconsumenten genoemd worden. De laatste jaren is de consumptie van gember aanzienlijk gestegen. Een bedrijf in het noorden van het land teelt en verhandelt de Italiaanse gember.

De gember wordt geteeld in kassen. In maart wordt de gember geplant. Tussen oktober en december wordt de gember geoogst. “De gember heeft geen specifiek klimaat nodig, als de temperatuur maar boven de 20 graden Celsius blijft en de bodem vruchtbaar,” vertelt een handelaar. Voor dit jaar zijn de eerste ramingen veelbelovend met 60% meer product dan in 2017. “De Italiaanse gember is anders dan de importgember,” vervolgt hij. die verschillen zijn vooral te zien in de vorm en maat van het product. De Italiaanse gember wordt vooral op de lokale markt gebracht.

 

Importprijs hoger dan verkoopprijs in Benelux

De gembermarkt op momenteel erg traag. Naar schatting zijn er ongeveer 100 containers op voorraad bestemd voor de Nederlandse markt. De prijzen voor gember zijn laag. De verkoopprijs ligt momenteel lager dan de importprijs. Wanneer er wordt gekeken naar dezelfde periode vorige jaar is de kwaliteit van de gember minder goed. Dit is een gevolg van de overstromingen een paar maanden geleden in China.

 

Frankrijk: Prijzen stijgen door productieproblemen Peru

De populariteit van gember stijgt in Frankrijk jaarlijks, vooral onder consumenten van biologische producten. Deze hebben over het algemeen wat meer te besteden. “Je zult in Frankrijk niet snel een biologische winkel tegenkomen die geen gember verkoopt”, vertelt een handelaar op Rungis. “Biologische gember heeft in winkels een veel belangrijkere positie dan de conventionele variant, omdat het product goed aansluit bij een biologische leefwijze.” De handelaar voegt toe dat de prijzen op dit moment stijgen. Dit komt door productieproblemen in Peru, waardoor de volumes wat kleiner zijn. Zijn eigen gember komt hier allemaal vandaan. “Franse consumenten zijn huiverig voor Chinese gember, doordat het een slecht imago heeft.”

 

Duitsland: Goede vraag en dito seizoen
In Duitsland tonen de handelaren zich op dit moment relatief tevreden met de beschikbare volumes, met name vanuit China. Afgelopen zomer (juni-juli) waren er tijdelijk wat problemen met de beschikbaarheid, maar deze situatie heeft zich nadien relatief snel hersteld. Ook bevestigt men dat er momenteel een goede, stabiele prijs gemaakt kan worden, met name voor de Chinese handelswaar. Aangezien de vraag naar gember nog altijd lijkt toe te nemen, spelen enkele Duitse importeurs met eigen productie ook met het idee hun bestaande areaal verder uit te breiden.

Op gepaste afstand zijn Thailand en Brazilie nog altijd de voornaamste concurrenten voor de Chinezen. Hoewel ook in de Duitse groothandel steeds meet Thaise gember verkocht wordt, blijven de Chinese producten nog altijd het meest in trek. Dit heeft er vooral mee te maken dat men er elders moeilijk in slaagt het hele door marktrelevante volumes te exporteren: Onder meer in Thailand werden eerder dit seizoen nog hoge uitvalsratings vastgesteld. Tot slot laat men nog weten dat de groothandel en retail andere kwaliteitsvoorwaarden hanteren: binnen de retail zijn met name de kleinere producten (150 gr. p.st.) in trek, in de groothandel wordt vooral het grotere product (250 g p.st.) vlot verhandeld.

 

Australië: kleine producent voor lokale markt

Het land is in vergelijking met andere productielanden geen grote producent van gember. Volgens de branchevereniging wordt er zo’n 8.000 ton gember per jaar geteeld. Dat volume wordt verdeeld over de versmarkt, 60% van de productie, en de verwerkende industrie, 40% van de oogst. Op dit moment heeft de productie een afland waarde van 32 miljoen Australische dollar (20 mln euro). De waarde van de producten waarin gember een belangrijk ingrediënt is, wordt geschat op 100 miljoen Australische dollar (63,8 mln euro). De teelt is vooral te vinden in Queensland, waar ook de grootste productieregio te vinden is in Buderim, ten noorden van Brisbane.

Uit de cijfers blijkt dat Australië een netto-importeur is van verse gember. In 2017 werd 120 ton geïmporteerd. Ter vergelijking: er werd 17 ton geëxporteerd. Traditioneel wordt het volledige importvolume gebruikt voor de industrie.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.