Problemen voor clementines, courgettes en kiwi's

Italië: afzet bemoeilijkt door instabiel klimaat

Clementines, courgettes en kiwi’s hebben het momenteel niet makkelijk. De belangrijkste oorzaak is het instabiele weer dat, in regio's als Calabrië, sinds augustus opspeelt. Regen en hoge temperaturen wisselen elkaar in rap tempo af en dat is funest voor de tuinbouw.

Bovengenoemde groenten en fruit worden momenteel ook op de markt gebracht door telersorganisatie OP Natura di Polistena. "Omdat we ons voornamelijk op export richten sturen we de kiwi naar verschillende wereldmarkten, met name de Amerikaanse, Aziatische, Australische en Europese. We proberen te kijken welke markt de beste kansen heeft op het gebied van de prijs", zegt verkoopmanager Gianni Romeo (rechts op de foto hieronder, samen met Giandomenico Musco).

"De afzet is moeilijk, maar we zetten tenminste af. Eigenlijk werken we zelfs harder. Vorig jaar was er een kloof voor de kiwi van twee tot drie maanden met een krampachtige aanloop en dit jaar er is een grote euforie op de markt, de grootte, vorm en kwaliteit van de kiwi's zijn namelijk uitstekend. Toch is er op het ogenblik weinig vraag", zegt Romeo.

Het clementineseizoen had een snelle en bevredigende start, in het bijzonder het Caffin-ras. "In eerste instantie leek het zijn ruimte te hebben gevonden en de hoeveelheden waren bevredigend. Op dit moment zien we vanuit Noord-Europa een neerwaartse spiraal met betrekking tot de prijzen wat we niet begrijpen. De Scandinavische landen hebben altijd gekeken naar de kwaliteit en niet naar de prijs. Dit jaar is het moeilijk, omdat de markt een middelhoge hoge standaard vereist voor een gemiddeld volume."

Als het weer het toelaat, zal het clementineseizoen doorgaan tot eind maart. "Na Caffin zullen we de rassen Spinoso, Comune en Hernandina op de markt brengen. Spanje heeft een grote productie, maar vooral kleine maten, dus we moeten echt strijden qua prijzen om marktaandeel te winnen." De telersorganisatie zet haar clementines ook af in Frankrijk en Duitsland. "We hebben ook contacten met enkele Oost-Europese kopers, maar we zijn er nog niet uit over hoe we hier het beste mee om kunnen gaan."

De markt voor courgettes zou positief moeten zijn, ware het niet dat de abnormale weersomstandigheden zorgen voor problemen. "We komen uit een week waarin we van de zon zijn overgegaan op intense regen en nu zitten we er ergens tussenin. Hoewel de kassen airconditioning hebben zijn het vooral de temperatuurwisselingen tussen dag en nacht die funest kunnen zijn voor de plant", zegt Romeo.

Volgens de manager lijkt er een tekort aan courgettes op de markt te zijn. De afzet zou moeten duren tot mei volgend jaar. "Op het moment zijn we bezig met een experimenteel ras, dat zich kenmerkt door zijn goede houdbaarheid, en deze zullen we tot januari afzetten. Daarna zullen we kiezen voor een ander ras zodat dat we vervolgens tot april/mei op de markt zullen brengen."

Op het gebied van verpakkingen biedt de telersorganisatie een pakket van 1 kg en blijft het product op de Italiaanse markt. "Dit jaar is de prijs niet bevredigend, maar de vraag is dat zeker wel. Vorig seizoen bedroeg de gemiddelde prijs €0,60 tot €0,70 euro en dit seizoen ligt dit tussen de €0,80 en  €1,50 euro", concludeert Romeo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven