USDA-rapport: Importeisen pootaardappelen 2018-2019

Egypte exporteerde ruim 759.200 ton consumptieaardappelen

Egypte heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in oktober geïnformeerd over haar nieuwe importeisen voor pootaardappelen.

Egypte is een grote exporteur van consumptieaardappelen. Het land is voor de binnenlandse productie echter grotendeels afhankelijk van geïmporteerd pootgoed. De import start in september en duurt doorgaans tot en met november. Op basis van ramingen zou de export van pootaardappelen uit de Verenigde Staten jaarlijks een waarde van €13,2 miljoen kunnen bereiken, zodra de problemen met betrekking tot de markttoegang opgelost zijn.  

Egypte is sterk afhankelijk van de import van pootaardappelen. In het kalenderjaar 2018 (januari - oktober) bedroeg de import om en nabij 120.000 ton. De import was voornamelijk afkomstig uit de Europese Unie: Nederland (40.500 ton, 33,6%), Verenigd Koninkrijk/Schotland (40.400 ton, 33,5%) en Frankrijk (18.900 ton, 16%). 

In Egypte is het tuinbouwseizoen in drie plantseizoenen onderverdeeld; de zomer (februari tot mei), nili (juli tot augustus) en de winter (september tot november). Het poten van consumptieaardappelen start aan het einde van het nili-seizoen. In het winterseizoen is dit van november tot januari. De teelt vindt in heel het land plaats maar is met name geconcentreerd in Behaira, Monefya en Menya. 

De import moet voldoen aan de Egyptische fytosanitaire regelgeving. Jaarlijks wordt er een ministerieel decreet uitgevaardigd met de technische specificaties. In september werd decreet 1202/2018 uitgevaardigd met nieuwe tolerantiewaarden voor ziekten en waardoor een aantal ziekten van de quarantainelijst is verdwenen. 

Wanneer Amerikaanse pootaardappelen toegang tot deze markt hebben moeten zij concurreren met die uit de EU. Egypte importeert jaarlijks gemiddeld voor zo'n €74,6 miljoen aan pootgoed (2015-2017). 

De Egyptische fytosanitaire regelgeving eist laboratoriumtesten voor bruinrot en ringrot. Egyptische aardappelen mogen uitsluitend naar Rusland, de EU, Libanon en Jordanië worden geëxporteerd als zij in zogenaamde Pest Free Areas (PFA) zijn geteeld, overeenkomstig de International Standard for Phytosanitary Measure (ISPM 4) van de International Plant Protection Convention. 

Het ministerie van Landbouw heeft het Potato Brown Rot Project (PBRP) belast met de verantwoordelijkheid voor de PFA's, waaronder de inspecties, controles en laboratoriumtesten voor bruinrot. 

Egypte is een belangrijke aardappelexporteur. In 2018 exporteerde het land ruim 759.200 ton. Egypte is de vijfde grootste exporteur van consumptieaardappelen. Het land levert vooral aan Rusland (367.000 ton, 48%), gevolgd door de EU (190.400 ton, 25%) en de Verenigde Arabische Emiraten (53.100 ton, 7%). 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven