Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Enrique Fuentes, van Hijos de Alberto del Cerro:

"Europese supers moesten criteria voor maten bijstellen om over citroen te kunnen beschikken"

Het citroenseizoen in Murcia begon aan het eind van september met twee weken vertraging, aangezien het fruit de juiste maat nog niet bereikt had. In feite zijn kleine maten kenmerkend voor dit seizoen. Met de laatste regenval zou hier echter een verbetering in kunnen komen.

"De bomen hebben dit jaar meer fruit opgebracht, wat meestal resulteert in kleinere maten. Daar komt nog bij dat het in augustus erg heet was, wat de bomen veel stress opleverde", vertelt Enrique Fuentes, van de commerciële afdeling van Hijos de Alberto del Cerro.

"In de eerste weken van het seizoen hebben we echt moeite gehad om onze klanten te kunnen voorzien, aangezien er nauwelijks fruit met een goede maat was. Veel Europese supermarktketens hebben echter na verloop van tijd hun eisen met betrekking tot de maten moeten versoepelen, en deze met een paar millimeter verlaagd. De minst flexibele ketens hadden daarom minder fruit beschikbaar".

Volgens de exporteur zou de situatie in dit opzicht kunnen gaan verbeteren: "De herfst is behoorlijk regenachtig en de maten zouden zich daardoor eerder dan verwacht kunnen gaan herstellen. We verwachten dat het grootste deel van de oogst halverwege december de Europese markt bereikt, met een grote beschikbaarheid van meer commerciële maten". Enrique merkt ook op dat het fruit ondanks de kleinere maten een betere kwaliteit heeft dan vorig jaar, "met een dunnere schil en meer homogene vormen".

De concurrentie met Turkije is dit jaar hoog aan het begin van het Spaanse seizoen, hoewel er geen sprake is van een exacte overlap. "De Turkse exporteurs beschikken dit jaar over grote hoeveelheden citroen, die op veel plaatsen afgezet worden, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Rusland. Dit heeft er, in combinatie met de problematiek rondom de maten in Spanje en de aanwezigheid van de laatste partijen vanuit Argentinië en Zuid-Afrika, voor gezorgd dat de prijzen iets lager liggen dan vorig jaar. Dit is meer terug te zien in de afzetprijzen op de markt dan in de telersprijzen", legt Enrique Fuentes uit.

Het bedrijf in Murcia werkt samen met geassocieerde telers die inzetten op het nieuwe late ras Summer Prim. Deze citroen lijkt  qua kwaliteit erg op de Primofiori, maar wordt geoogst in het voorjaar. "Hoewel er veel aangeplant is, zijn er nog maar zeer weinig plantages van deze variëteit in werking getreden. We wachten af hoe het product het doet in de teelt en in de bewaring, naast andere factoren. Op het moment ziet het er echter goed uit".

 

Voor meer informatie:
Enrique Fuentes
Hijos de Alberto del Cerro
C/ Mayor, 372. 
30139 El Raal (Murcia). España
T: +34 968600162
M: +34 696982440
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.