Prijzen Siciliaanse sperziebonen niet kostendekkend

"Diversificatie in de teelt stelt ons in staat om onze inkomsten op een gestructureerde manier te verbeteren en te beschermen. Ons bedrijf bestaat uit 45 hectare dat is verdeeld in drie gebieden. Die landerijen zijn ons eigendom." Dat zegt Marco Mazzotta, teler op het Siciliaanse platteland.

"Naast het land in eigendom huren we nog eens 20 hectare. Hier worden vollegrondsgroenten geteeld. Denk aan aardappelen, wortels en sperziebonen. Ongeveer 65% van onze eigen grond is bedoeld voor de teelt van citrus, voornamelijk de Femminello citroen. Twee hectare is bestemd voor de Ciaculli mandarijn en twee voor sinaasappelen. Daarnaast telen we tomaten, courgettes en meloenen in een kas van 22.000 m2 en onder een tunnel van 10.000 m2", zegt Mazzotta.

Video-interview met Marco Mazzotta

"Een van onze belangrijkste referenties op dit moment is de sperzieboon. Dankzij de klimatologische omstandigheden op Sicilië kunnen we het seizoen verlengen. In augustus van dit jaar hebben we een nieuw ras, de Giulivo, gezaaid op advies van de technici van Seminis. Het is een ras dat zich goed heeft aangepast aan de hitte en ondanks de overvloedige regens ook een goede gezondheid van de planten behoudt", zegt de ondernemer.

"We zijn ons bewust van hoe de plant groeit. Zowel vanuit het oogpunt van de bladbedekking als van de bloei en de omgeving. Tot op heden behalen we uitstekende resultaten. Over een paar dagen gaan we oogsten en de bonen zijn eer gewild op de markt".

"Wat ons tot nu toe een raadsel is, zijn de prijzen. In vergelijking met de afgelopen seizoenen zijn dit jaar de prijzen erg laag. Vanwege de milde temperaturen is er vooral in het Noorden van Italië sprake van een overproductie en de oogst duurde tot begin november. Een logisch gevolg hiervan zijn de lage prijzen. De prijzen staan momenteel op €1,20-€1,30 per kilo en dat is niet voldoende om de kosten te dekken", zegt Mazzotta.

"We hopen dan ook dat het weer verslechtert, in die zin van dat het kouder wordt, dat het herfstweer wordt. Dit is belangrijk want alleen zo kunnen we het correcte economische rendement behalen van de aanzienlijke investeringen die zijn gedaan", concludeert Mazzotta.

Contact:
Azienda Agricola Marco Mazzotta
Via Basento, 16/A
96100 Siracusa (SR)
Tel: +39 329 811 69 64
Email: agrimazzotta@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.