Avocado: De 'Groene Droom' van de Caraïben

Nergens ter wereld weet men meer over avocado's dan in de Dominicaanse Republiek. Terwijl de meeste mensen alleen maar Hass avocado's eten, worden hier wel meer dan twintig verschillende avocadorassen gegeten! Peggy Aviotti, market linkages facilitator, Exporting Quality Program:  "Ons land is de op één na grootste producent van avocado's ter wereld. Desondanks zijn er 14 landen die meer avocado's exporteren dan wij"

"De Hass avocado, met zijn dikkere schil, kan goed worden vervoerd. Onze avocado's hebben een dunne schil, zacht vruchtvlees en worden geteeld in de bergen van het Caraïbische eiland. Naast hun heerlijke fruit bieden de avocadobomen ook schaduw aan koffie- en cacaoplanten, twee andere gewassen waar het land om gekend is," aldus Peggy

Dominicaanse avocado's hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan de elders geteelde Hass avocado's. In Mexico vindt op grote schaal ontbossing plaats voor de aanleg van Hass-plantages en in de belangrijkste teeltgebieden in Californië, Mexico, Peru en Chili leidt het waterverbruik dat voor de teelt van dit ras nodig is tot milieuproblemen. Aviotti: "Onze avocado's hebben genoeg aan de natuurlijke regenval en er vindt ook geen ontbossing plaats voor de teelt. 

Christoffel Columbus en zijn bemanning noemden onze avocado's 'boterperen' en waren de eerste Europeanen die kennis maakten met het welbekende gerecht avocado toast, 500 jaar voor het een ware 'hype' zou worden. Als men ons zou vragen hoeveel avocado's we per week eten dan zou het antwoord toch al gauw vijf tot zeven zijn. Avocado's zijn makkelijk verkrijgbaar en worden op iedere straathoek verkocht. Het geluid van straathandelaren die hun avocado's aan de man brengen, is typerend voor de sfeer op straat. Aangezien de avocado hier een basisproduct is, zijn Dominicaanse consumenten experts in het bepalen van de rijpheid van dit fruit."

Klik hier om de hele brochure te lezen.

Jaarrond worden in de Dominicaanse Republiek twintig avocadorassen geteeld door meer dan 15.000 kleinschalige teeltbedrijven, verspreid over de verschillende klimaatzones in het land.Avocado's moeten aan de bomen rijpen maar na het plukken verder. Wij zijn experts in het beoordelen van de groene kleur van het fruit om de rijpheid te bepalen evenals het inschatten van het aantal dagen dat het fruit nodig heeft om na de pluk te rijpen.

Klik hier om de hele brochure te lezen.

De onderstaande bedrijven verkopen premium avocado's:
Myrell Gonzalez, Grupo 33: myrell@mgf.com.do 
Eliot Ortiz, Ely Import R Export: elyexportsrl@gmail.com 
Freimer Romero, Agrocluster del Caribe: f.romero@agroclusterdelcaribe.com  
Raul Reyes, AMR Agro: raul@amr-agro.com

Neem contact op met Peggy Aviotti, Exporting Quality Program paviotti@iesc.org  voor meer informatie over leveranciers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven