Chinese smokkelaar van kiwigold plantmateriaal voor € 26 mln aangeklaagd

Kiwi-exporteur Zespri beweert dat teler Haoyu Gao, die beschuldigd wordt van het smokkelen van hoogwaardige kiwi gold planten naar China, ze ook naar Australië heeft gebracht.

Er werd aan de pers toestemming gegeven om Gao's naam bekend te maken door rechter Sarah Katz van het Auckland High Court. Zespri legt een claim van 26 miljoen euro neer voor het ontvreemden van z'n intellectueel eigendom van de G3 en G9 kiwi's, waaraan jaren gewerkt is voor het ontwikkelen van deze rassen.

Gao en zijn vrouw Xia Xue worden beschuldigd op hun bedrijf Smiling Face 167 ha aan boomgaarden met het vermoedelijk gestolen materiaal beplant te hebben. Zespri had juist grote exportplannen voor dit gebied.

Zespri is een uitgebreid onderzoek begonnen naar Gao terwijl hij China verliet en weer terug kwam met ent-gereedschap. Een politieonderzoek leidde niet tot vervolging, maar levert Zespri social media records op. Van de Chinese boomgaarden wordt fruit en blad onderzocht op DNA.

Volgens Zespri exporteerde Goa G3 en G9 materiaal ook naar een teler in Australië. Aangenomen wordt dat het verzenden van het materiaal met een koeriersdienst de veiligste manier van smokkelen was. 

Gao's advocaat Eugene St John zegt dat zijn klant helemaal niet gesmokkeld heeft, maar alleen teeltmethoden besprak op WeChat.

Bron: newsroom.co.nz


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019