Metro kiest startups uit voor programma in Berlijn

China: Alibaba wil voor miljarden importeren
Alibaba heeft beloofd om in de komende vijf jaar uit meer dan 120 landen voor meer dan US$200 miljard (€175 miljard) aan producten te importeren. Volgens het bedrijf ligt het plan in lijn met de lange termijn strategie voor globalisering. Op deze manier wil Alibaba aan de vraag tegemoet komen van Chinese consumenten naar internationale producten van hoge kwaliteit. Het plan van Alibaba kan echter ook worden gezien als een alternatief voor de import vanuit de VS, gezien de economisch-politieke spanning die tussen China en de VS is ontstaan.
Bron: insideretail.asia

Ahold Delhaize: kwartaalomzet beter dan verwacht
Ahold Delhaize had in het derde kwartaal resultaten die iets beter waren dan analisten hadden verwacht. De omzet nam met 3,6% toe tot €15,8 miljard. Analisten hadden gemiddeld een omzet geraamd van €15,5 miljard. De vrije cashflow van het bedrijf steeg met €112 miljoen tot €538 miljoen. De winstverwachting over het gehele jaar werd bijgesteld van €1,9 miljard naar €2 miljard.
Bron: uk.reuters.com 

Duitsland: Metro kiest startups uit voor programma in Berlijn
De Duitse groothandelaar Metro heeft tien startups uit acht landen uitgekozen voor de vierde editie van zijn ontwikkelingsprogramma in Berlijn. De IT-bedrijven zijn afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Italië, India, Israël en Zuid-Korea. De selectie werd uitgevoerd door een jury van meer dan 20 leden, waaronder directieleden van Metro. Programmadirecteur Sylvia Dudek: "De directe uitwisseling met innovatieve startups zorgt ervoor dat we nieuwe perspectieven kunnen krijgen. Daar tegenover staat dat wij de bedrijven toegang geven tot onze grofweg 21 miljoen klanten en een uitgebreid netwerk aan contacten in de horeca-sector."
Bron: esmmagazine.com

Zuid-Afrika: Spar past online strategie aan
Spar gaat zijn digitale strategie in Zuid-Afrika aanpassen. Het bedrijf wil de IT-omgeving stroomlijnen en zo meer concurrerend vermogen in de lokale retailsector verkrijgen. Spar is daarom gebruik gaan maken van  Microsoft Office 365 en de cloud-service Microsoft Azure. Hierdoor heeft Spar nu onder andere een derde minder aan servers nodig.
Bron: esmmagazine.com

Maleisië: Aeon wil cash transacties geheel afschaffen
De Japanse retailer Aeon Group wil in Maleisië het betalen met cash zoveel mogelijk afschaffen. In de tweede helft van 2019 lanceert het bedrijf daarom een digitale portemonnee. De app zorgt ervoor dat consumenten alle betalingen digitaal uit kunnen voeren. De zogeheten Aeon e-wallet moet ervoor zorgen dat betalen met papiergeld overbodig wordt, waarmee ook bedrijfskosten voor Aeon zelf omlaag kunnen worden gebracht.
Bron: malaymail.com

VK: Morrisons heeft tragere kwartaalomzet
De aandelen in Morrisons zijn licht in waarde gedaald, nadat de keten meldde dat de omzet van het afgelopen kwartaal lager uitviel dan verwacht. De vierde grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk had in de 13 weken tot 4 november een stijging in like-for-like omzet van 5,6%. Analisten waren uitgegaan van een like-for-like groei van 6,1%. In het voorgaande kwartaal was de like-for-like omzet met 6,3% toegenomen dankzij het warme weer en het WK. Daarmee behaalde Morrisons de beste kwartaalomzet van de afgelopen negen jaar.
Bron: uk.reuters.com

Japan: FamilyMart UNY en Don Quijote sluiten overeenkomst
FamilyMart UNY heeft in Japan bekend gemaakt een partnerschap aan te gaan met de discountketen Don Quijote. FamilyMart UNY krijgt een aandeel van 20,17% in Don Quijote in ruil voor een aandeel van 60% in de hypermarkten van UNY. In combinatie met het aandeel van 40% dat Don Quijote eerder dit jaar van UNY in handen kreeg, betekent dit dat Don Quijote nu volledig eigenaar is van de buurtwinkelketen. 
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Harris Teeter breidt samenwerking met Shipt uit
De supermarktketen Harris Teeter gaat zijn diensten voor thuisbezorging via het platform van Shipt verder uitbreiden. De samenwerking wordt onder andere uitgebreid naar steden in Delaware, Maryland, Virginia en Washington D.C.
Bron: supermarketnews.com

Amazon bezorgt gratis tijdens kerstdagen
Amazon.com stopt voor het eerst met de kerstdagen met een minimumbedrag, waarboven de bezorgkosten wegvallen. In plaats daarvan worden nu alle bestellingen ongeacht de waarde hiervan gratis bezorgd. Door deze zet stelt Amazon zijn concurrerend vermogen tegenover spelers als Walmart op scherp. Het plan van Amazon geldt alleen voor de Amerikaanse markt en en is per 5 november ingegaan. Voorheen moesten consumenten die nog geen Prime-lidmaatschap hadden minstens een bestelling van $25 (€21,90) plaatsen om voor gratis thuisbezorging in aanmerking te komen. De actie van Amazon blijft net zo lang van kracht als dat Amazon kan garanderen dat bestellingen op tijd aankomen voor de kerstdagen. Als dit wegens drukte niet meer lukt, zal Amazon weer een toeslag invoeren.
Bron: esmmagazine.com

VS: 7-Eleven gebruikt zelfscansysteem
7-Eleven experimenteert met een nieuwe zelfscansysteem onder de naam Scan & Pay. Het nieuwe betaalsysteem is voor handen bij veertien vestigingen in de omgeving van Dallas. Met het betaalsysteem kunnen consumenten met de eigen smartphone producten inscannen en vervolgens de winkel verlaten zonder in een rij te hoeven staan. De technologie is geïntegreerd met de app van 7-Eleven en het 7Rewards-klantenprogramma. Klanten krijgen een melding dat ze met Scan & Pay kunnen betalen als ze eenmaal op de locatie van de winkels zijn. Als alle boodschappen zijn toegevoegd, kan er met Apple Pay, Google Pay of creditcard worden betaald. Na de betaling scannen consumenten een QR-code ter bevestiging bij een speciaal hiervoor opgezet station in de winkel.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Giant Food Stores neemt Shop ‘n Save-locaties over
Giant Food Stores LLC heeft een overeenkomst getroffen met Supervalu voor de overname van vijf Shop 'n Save-vestigingen. Supervalu is zelf onlangs overgenomen door United Natural Foods. Als de overname wordt voltooid, worden de winkels door Giant Food Stores heropend onder het merk Martin's Food Markets. De betreffende winkels bevinden zich in Smithsburg in Maryland, in Greencastle te Pennsylvania en in Berryville, Hedgesville en Martinsburg in Virginia.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Lucky’s Market breidt verder uit
De biologische supermarktketen Lucky's Market is verder uit gaan breiden. Het bedrijf heeft leasecontracten getekend voor nieuwe winkellocaties in Florida. In de komende 18 tot 24 maanden worden onder andere twee winkels geopend in Boca Raton en verder locaties in Kendall, Bradenton, Brandon en Clearwater. Ook worden winkels geopend in de thuisstaat Colorado.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven