Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Campagne voor het EU-kwaliteitslabel ‘Europa waar kwaliteit thuis is’

Een driejarig promotieprogramma in vier landen om informatie te verstrekken over de gegarandeerde oorsprong van Europese kwaliteitsproducten gaat binnenkort van start. Het betreft de producten Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas als voorbeeld.

Met het driejarig ondersteuningsprogramma wordt informatie verstrekt over de kwaliteitseisen die zijn verbonden aan de Europese labels ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB), ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA) en DOC (‘Denominazione di origine controllata’, Italiaans voor gecontroleerde oorsprongsbenaming). 

Van 2018 tot 2020 geeft de campagne – met als ondertitel ‘Authentieke smaken van lokale producten’ – aan de hand van Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas uitleg aan professionals op het gebied van handel en gastronomie, maar ook aan consumenten, over de garanties die EU-kwaliteitslabels bieden en wat hun toegevoegde waarde is voor consumenten en producenten. De initiatiefnemers van de campagne zijn Consorzio Tutela Mela Alto Adige, Consorzio Tutela Speck Alto Adige, Consorzio Formaggio Stelvio en Consortium Alto Adige Wines. Het door de Europese Unie gesponsorde programma omvat initiatieven op de Italiaanse binnenlandse markt en op de
exportmarkten van Duitsland, Nederland en Zweden.

Aftrap met Nederlandse chef-kok Roberta Pagnier
De campagne draait om informatie en productervaring. In Nederland wordt het programma afgetrapt met een kick-off event waarbij chef-kok Roberta Pagnier, met Italiaanse roots en bekend van talloze tv-optredens, gastvrouw zal zijn bij aftrap van de campagne. Koken met pure kwaliteitsproducten uit de natuur staat bij haar centraal. In het eerste kwartaal van 2019 staan twee wijn seminars gepland voor het opleiden van toekomstige wijnprofessionals. De cursussen worden georganiseerd door Cees van Casteren, kenner van de wijnen van Alto Adige. Voor de campagne wordt ook samengewerkt met influencers: verschillende food- en wijnbloggers worden in de gelegenheid gesteld om de vier producten met EU-kwaliteitslabel te leren kennen en getuige te zijn van de traditionele en gecontroleerde productiemethoden tijdens studiereizen naar Zuid-Tirol.

EU-kwaliteitslabels staan voor gegarandeerde oorsprong en kwaliteit
Kwaliteitslabels van de Europese Unie worden toegekend aan landbouwproducten en voedingsmiddelen die nauw verbonden zijn met hun regio van oorsprong, ambachtelijke tradities en de mensen die ze produceren. De labels bieden consumenten de zekerheid dat ze een authentiek en gecontroleerd kwaliteitsproduct kopen. Zo garandeert het label ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’ (BOB) dat elke productiestap is uitgevoerd volgens traditionele methoden in de regio van oorsprong. Het label ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA) geeft aan dat ten minste één productiestap is uitgevoerd in de regio van oorsprong, overeenkomstig vastgestelde criteria. Dit zorgt ervoor dat de producten zijn te traceren, een aspect dat voor consumenten steeds belangrijker wordt. Dit geldt ook voor Wijn Alto Adige, Zuid-Tiroolse appels, Zuid-Tirools spek en Stilfser kaas. Deze producten, die het EU-kwaliteitslabel dragen, staan voor kwaliteit uit de regio Zuid-Tirol en zijn een voorbeeld van kwaliteit uit Europa.

Over de kwaliteitsproducten wijn en appelen
De DOC-oorsprongsbenaming voor de wijnen van Alto Adige bestaat sinds 1971 en tegenwoordig is meer dan 98 procent van het totale wijnbouwareaal van Zuid-Tirol geclassificeerd als DOC. Alle wijnen uit de DOC-regio worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles zoals een maximumoogst en minimumalcohol- of zuurgehalte, maar
ook vele andere criteria zijn aan controle onderhevig. Dankzij de geografische ligging en het gematigde, alpiene landklimaat, is Zuid-Tirol een uiterst gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien twintig verschillende druivensoorten: zestig procent daarvan is wit en veertig procent rood.

Südtiroler Apfel BGA wordt sinds 2005 door de EU erkend als een beschermde geografische aanduiding (BGA). Met 300 dagen zon per jaar, voldoende regen in de lente en over het algemeen een zachte zomer en herfst, biedt de regio de ideale omstandigheden voor het telen van appelen tot op wel 1000 meter hoogte. Dit unieke klimaat, in combinatie met gecontroleerde, natuurlijke en biologische teelt, geeft de Zuid-Tiroolse appels hun kenmerkende sappige en knapperige kwaliteit. Op dit moment dragen dertien soorten het kwaliteitslabel BGA: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared,Morgenduft, Jonagold, Pinova, Red Delicious, Topaz en Winesap.

Voor meer informatie:
Kwaliteit Europa
www.kwaliteiteuropa.eu  

Publicatiedatum: