Exportagri, Costa Rica

"Cassave, een goed alternatief voor aardappelen"

Vanwege de kwaliteit en de grote staat van dienst op de markt is de cassave uit Costa Rica een van de favorieten van consumenten. De geografische ligging van dit land, met name die van de Noord-Atlantische regio, creëert goede omstandigheden voor de teelt van deze knol en zorgt voor een kwaliteit die vaak niet bereikt wordt in andere regio's of landen. Sinds enige tijd wordt de cassave gepresenteerd als een goed alternatief voor de aardappel, aangezien dezelfde recepten ermee bereid kunnen worden: ze kunnen worden gebakken, er kan puree van gemaakt worden, friet, stoofschotels, etc.

Ondanks dat gaat het om een fijnproeversproduct aangezien de prijs hoger ligt dan die van aardappel. Daarnaast wordt de cassave "meer geconsumeerd door emigranten uit Latijns-Amerika en Afrika, die in hun land van herkomst gewend waren de knol te eten. Voor velen doet de cassave hen denken aan het land dat ze achterlieten", stelt Carlos Ramírez, van Exportagri.

In het verleden was de cassavemarkt erg instabiel vanwege de prijsvariatie die veroorzaakt werd door het klimaat, met verschijnselen als wateroverlast, tropische stormen of zeer lange zomers. Ramírez stelt echter: "Gedurende de afgelopen 3 jaar zijn de prijzen en kwaliteit zeer stabiel gebleven, hoewel er afgelopen jaar een achteruitgang in het aanbod was, dat samenviel met een toegenomen consumptie, waardoor de prijzen toenamen".

Momenteel is de VS de belangrijkste markt voor de cassave uit Costa Rica. 80-85 % wordt daarheen verzonden: de logistiek is gemakkelijker en de verzendingen gaan over zee. "Er is sprake van concurrente, maar deze is niet erg sterk, aangezien het merkimago van Costa Rica zeer sterk is, niet alleen hier, maar ook in landen als Spanje. Met andere woorden, onze concurrentie wordt gevormd door andere bedrijven uit ons eigen land", aldus Carlos Ramírez.

"We telen gedurende het hele jaar cassave, de enige variaties liggen op het gebied van de kwaliteit en de volumes (het regenseizoen kan de oogst bijvoorbeeld aantasten). We hebben echter het voordeel dat we het hele jaar door kunnen exporteren. De vraag naar cassave neemt toe op de internationale mark en groeit jaar op jaar. Bovendien blijft Costa Rica een referentie en beschikken we als land over het voordeel dat de consument onze producten prefereert boven die van andere telende landen".

Een familiebedrijf met meer dan 35 jaar geschiedenis
Exportagri is een familiebedrijf dat in 1982 werd opgericht door de vader van Carlos. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de teelt van knollen, ontstond op een moment dat Costa Rica een grote landbouwuitbreiding doormaakte, met name van cassave, het belangrijkste product van Exportagri. Na 15 jaren van hard werken als telers, begonnen ze hun knollen af te zetten op de nationale markt. In 2007 begonnen Carlos en zijn vader hun producten naar de Europese markt te exporteren.

"We hebben onszelf altijd onderscheiden door de dingen zo goed mogelijk te doen. Hierin proberen we producten te bieden die onze waarden, zoals ernst en toewijding, vertegenwoordigen naar de klanten toe. Door onze inspanningen is het gelukt om producten te leveren die een zeer goede acceptatie hebben op de markt, waardoor we onze marketeers helpen om het beste te bereiken voor de klanten".

Ramírez noemt dat hun doel als telers is om "de cassave ook bekendheid te geven buiten immigranten. Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van een promotieplan voor lokale consumenten in verschillende landen, waarbij we deelnemen aan beurzen met wedstrijden of door het laten zien van recepten met de cassave, bereid door chef-koks. Waar we dit tot nu toe uitgeprobeerd hebben, is het een succes geweest".

Cassave 

Cassave is ideaal voor mensen die op de lijn letten, aangezien het een product is met een zeer laag vetgehalte. De cassave bevat veel voedingsvezels en heeft een hoog eiwitgehalte en helpt daardoor bij het verlagen van het triglyceriden- en cholesterolgehalte. Daarnaast is de knol rijk aan koolstofnitraten, die voor 80 % voorzien in de energie voor het lichaam. De cassave bevat bovendien onder andere vitamine B, B6 en K, hetgeen goed is voor de verzorging van het haar, littekenvorming, botvorming en de preventie van osteoporose.

 

Voor meer informatie: 
Carlos Ramírez
Exportagri
Costa Rica
+506 24691444
E: Ramirez@exportagri.com        
www.exportagri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven