Spanje: Muggen onderbreken citrusoogst in Castellón

Ondraaglijk. Dat is hoe de situatie die plukkers in Plana Baixa in Spanje doormaakten, wordt omschreven. Gemeenten in de regio hebben last van een "muggen explosie", die op de meest getroffen boomgaarden geleid heeft tot het stopzetten van de sinaasappeloogst.

In Burriana werd de citrusoogst gisteren stilgelegd. Zodra de werkdag begon, werd de aanwezigheid van grote zwermen van de insecten waargenomen, waardoor verschillende manschappen hun werkzaamheden staakten. Een lokale ondernemer: "Ze konden niets doen, de gezichten van mijn werknemers zaten onmiddellijk onder de muggenbulten".

Volgens de eigenaar van de sinaasappelplantages is het eerste gevolg van dit probleem dat werknemers geen geld kunnen verdienen en daarnaast ook nog eens naar huis gaan met tientallen steken. Hij waarschuwde ook: "We kunnen dit seizoen niet uitstellen, omdat er dan een overlap ontstaat met andere variëteiten, hetgeen negatieve gevolgen zal hebben voor telers".

Op hun beurt erkenden de twee belangrijkste coöperaties in Nules dat de plaag "serieuze problemen" veroorzaakt. Daar kreeg men te maken met muggensteken tijdens het laden en lossen. Ondanks deze moeilijkheden gingen ze door met hun werkplan.

Iets dergelijks vertelt José Manuel Ripollés, van Cipla. Het personeel klaagt "constant", maar ze staken hun werkzaamheden niet. "De plaag treft vooral de lager gelegen gebieden van de gemeente, waar de citrusboomgaarden zijn gevestigd", zegt hij.

In Moncofa heeft men te maken met gelijksoortige problemen. Telers benadrukken dat het uitvoeren van hun dagelijks werk "een odyssee" geworden is, aangezien ze "constant" lastiggevallen worden door de insecten. In een poging om de muggen op afstand te houden trekken ze meer kleren aan dan gebruikelijk en gebruiken ze insectwerende middelen. Dit helpt echter nauwelijks aangezien de muggen in zwermen van honderden komen opdagen.

 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven