Spanje: Aromatische en medicinale kruiden goed te telen op geïrrigeerde landerijen

Het Centrum voor Wetenschappelijk en Technologisch onderzoek in Extremadura (CICYTEX) werkt aan een project voor het diversificeren van het aanbod van medicinale en aromatische planten. Het idee is om een duurzame teelt te ontwikkelen in Extremadura.

Er worden proeven gedaan met verschillende soorten: oregano, tijm, lavendel, citroenverbena, citroentijm en citroenmelisse. In volgende seizoenen zullen hier andere soorten aan toegevoegd worden die interessant zijn voor deze regio. Het doel is om het agronomisch gedrag, gewasbeheer en de opbrengsten van de planten te beoordelen. Voor 2019 staat de publicatie van een teelthandleiding voor enkelen van de bestudeerde soorten gepland.

Momenteel is er in Extremadura zo'n 200 hectare bestemd voor de teelt van dit soort producten.

In het project, dat uitgevoerd wordt door het Agrarisch Onderzoeksinstituut Finca La Orden-Valdesequera (verbonden aan CICYTEX), gaat het om het diversificeren van het aanbod van deze gewassen in Extremadura en om het promoten van de teelt van hoogwaardige producten. Het zijn gewassen waarnaar een groeiende vraag bestaat. Sommigen zijn fundamenteel voor de extractie van de werkzame bestanddelen die nodig zijn voor een natuurlijke en gezonde bewaring van levensmiddelen. Ook is er een grote vraag naar de basisgewassen voor het verkrijgen van essences voor de parfumindustrie. Ten slotte is een deel van de teelt bestemd voor de productie van bestanddelen voor de farmaceutische en cosmetische industrie.

Volgens de leidinggevende van dit project, onderzoeker Francisco Vázquez, zijn de bodem en het klimaat van Extremadura geschikt voor de teelt van inheemse soorten en de introductie van nieuwe soorten, waardoor de regio zich onderscheidt en kan concurreren. In de veldproeven in Finca La Orden wordt de methodologie en de agronomische problematiek van de teelt bestudeerd, evenals de rendementen op ware schaal en de kwaliteit van de gewassen voor het gebruik als kruiden (in consumptie) en voor verwerking.

Voor dit project beschikt CICYTEX over een Genenbank voor Aromatische en Medicinale Planten met meer dan 600 registraties. Dit genetisch materiaal dient als basis voor de selectie en latere inzameling van voortplantingsmateriaal op het land, vooral zaden. 

Volgens Francisco Vázquez zou de teelt van aromatische en medicinale planten een alternatief kunnen zijn in irrigatiegebieden. Het zijn gewassen met rendabele en duurzame opbrengsten ten opzichte van de problemen die ontstaan in de wilde pluk.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven