Ghanees ananasexporteur teelt op 350 hectare MD2

Tijdens de Macfruit-showcase in het Ghanese Accra bezochten ze enkele lokale groenten- en fruitbedrijven. Hieronder was ook Sam Valley Farms dat deel uitmaakt van de Trasacco-groep (eigendom van de Italiaanse familie Taricone). Het telt maar liefst 800 hectare, waarvan 300 bestemd zijn voor ananas.

Bekijk de video!

Directeur Guillermo Torres, afkomstig uit Costa Rica, heeft veel ervaring op het gebied van ananasteelt.

"Managers Ernest Taricone en Dimitri de Pues hebben mij verteld dat er jaarlijks 16.000 ton ananas wordt geoogst van het MD2 ras. Ongeveer 90% hiervan wordt geëxporteerd naar Europa, Noord-Afrika en het Midden Oosten", legt Piraccini uit.

Er werken 250 mensen in het bedrijf. De kosten van een medewerker variëren tussen 100 en 300 dollar per maand, afhankelijk van de specialisatie. Een ananasplant gaat twee en een half jaar mee en geeft twee ananassen. Daarna wordt de plant vervangen door een nieuw exemplaar.

Er wordt gebruik gemaakt van een druppelirrigatiesysteem en het water komt uit een kunstmatig meer dat is ontstaan door een barrière op de rivier. Het pompsysteem biedt ook fertigatie.

Per hectare zijn er 65.000 planten die goed zijn voor een gemiddelde productie van 90 ton. Het doel is om in sommige jaren 110 ton per hectare te bereiken zoals in Costa Rica. Het gemiddelde gewicht van het fruit is 1,7 kg, maar de grootte kan variëren van 1 tot 2,5 kg.

De ananassen die niet geschikt zijn voor de export, ongeveer 20 ton per week, gaan naar de verwerkende industrie waar er sap van wordt gemaakt. De gemiddelde prijs van verpakte ananassen per doos van 12 kg is 5,80 Amerikaanse dollars.

Het verpakkingsmagazijn is ongeveer 500 vierkante meter en er werken tussen 35 en 40 mensen. De ananas worden gezuiverd door onderdompeling in gechloreerd water. Ze worden gereinigd en gewogen door een machine uit de Maf-Roda lijn.

Vervolgens ondergaat het een behandeling met plantaardige was en worden de ananassen het vervolgens verpakt voor verschillende bestemmingen. Eind oktober was er voornamelijk export naar het gebied rond de Perzische Golf.

Elke week worden er 5 tot 10 gekoelde containers verscheept en een deel van de export gaat via de lucht Afhankelijk van de periode en de beschikbaarheid van de containers, kosten ze elk 2.500 tot 4.000 Amerikaanse dollars.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven