Vlaming spendeert €52 per jaar aan bio

De cijfers voor de biolandbouw in Vlaanderen gaan, net als in Europa, zo goed als allemaal in stijgende lijn.

Sterke groei bio-aankopen
Meer en meer mensen kopen biologische voeding en we geven er met zijn allen ook meer geld aan uit. Dat concludeert het marktonderzoeksbureau GfK Belgium uit de opvolging van het thuisverbruik van 5.000 Belgische gezinnen.

9 op de 10 mensen kopen jaarlijks minstens één keer een vers bio-product, en dat is best veel. Vooral alleenstaanden, zowel oud als jong, kopen veel bio: het bio-aandeel in hun uitgaven aan verse voeding is 4,5%.

Wat geeft de Vlaming uit aan bio?
De groeicijfers zijn ronduit spectaculair: tussen 2008 en 2017 verdubbelden de bio-bestedingen voor verse voeding en dranken in België. Intussen spendeert de Vlaming gemiddeld € 52 per jaar aan bio. Daarmee lopen we nog flink achter op Denemarken, de Europese koploper, die jaarlijks gemiddeld € 227 aan bio besteedt.

In 2017 gaven de Vlamingen samen 284 miljoen euro (+6%) uit aan bio. Alle Belgische gezinnen samen besteedden 632 miljoen euro aan biologische producten. Vooral verse producten zijn populair: de verkoop van biologische versproducten steeg in 2017 met 11% tot 193 miljoen euro.

Wat eet de Vlaming graag biologisch?
Het meeste geld geven Vlamingen uit aan bio-zuivel en bio-groenten. Aardappelen, groenten en fruit vormen met 40% de hoofdmoot van het bio-boodschappenlijstje. In die groep zitten vooral de bio-aardappelen in de lift. Biologisch vlees, vis en eieren zijn goed voor 21% -- vooral bio-eieren zijn populair. Het aandeel van zuivel in de boodschappentas bedraagt 20%. Bio-wijn en bio-bier zijn misschien nog wat minder bekend, maar ook daar groeit het aanbod gestaag.

Aantal Vlaamse bio-bedrijven groeit
De groei in de uitgaven aan bio loopt parallel met de groei bij de bio-bedrijven zelf. Het aantal Vlaamse landbouwbedrijven met een bio-productie breidde in 2017 uit van 430 naar 468 bedrijven, dat is een stijging met bijna 10%. Hierbij zitten zowel nieuwe bio-bedrijven als bedrijven die omschakelen van gangbaar naar bio-landbouw. De belangstelling voor de biosector blijft groot: de gespecialiseerde beroepsopleidingen voor wie actief wil worden in de bio-sector zijn populair.

Waar houden de bio-landbouwers zich mee bezig?
Bijna de helft van de bio-landbouwers houdt zich bezig met de teelt van groenten of met veeteelt. Fruitteelt en akkerbouwbedrijven volgen in het rijtje.

  • 28% tuinbouw (groenten in open lucht)
  • 19% (pluim)veeteelt
  • 15% fruitteelt (vooral appelen, peren en kersen)
  • 14% akkerbouw
  • 18% gemengde bedrijven

Ook de bio-veestapel groeit
Binnen de veeteelt boert de rundveehouderij opmerkelijk goed, in die tak kwamen 13 nieuwe bio-bedrijven bij. De biologische rundveestapel groeide in 2017 spectaculair met 68%, het aantal bio-melkkoeien nam ook flink toe met 50%. Dit is in grote mate te danken aan de 12 melkveehouders die in 2016 van start gingen met hun omschakeling naar bio. Ook de bio-varkensstapel vertoonde een mooie groei van 40%. 

Bron: Alles over bio 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven