Huelva verwacht dat areaal avocado met 20% uitbreidt

In de Spaanse provincie Huelva blijft er vanuit de sector interesse bestaan voor de toevoeging van nieuwe gewassen. Dat werd duidelijk tijdens de conferenties die werden gehouden door Agrobank en Freshuelva. Tijdens deze bijeenkomsten werd de aandacht gevestigd op de groeiende aanwezigheid van avocado met een groeiprognose voor het areaal van 20 %.

De directeur van Eurosemillas, Juan Cano, zei dat avocado momenteel mogelijk een belangrijk product wordt. Hij noemde ook de huidige crisis in de citrussector, waar jaarlijks tussen de 7.000 en 12.000 hectare verdwijnt.

Ondanks deze achteruitgang had Juano Cano het over "de geweldige resultaten" die verkregen worden met late mandarijnen, vooral met de nieuwe pitloze variëteiten, zoals de Tango, waarvan Eurosemillas licentiehouder is. Met betrekking tot de aardbeienteelt haalde hij het succes van de Camarosa in Huelva aan. Hij stelde dat de aardbeien van Eurosemillas momenteel een marktaandeel van 20 % hebben.

Ook Juan Antonio Reyes, directeur van familiebedrijf Reyes Gutiérrez in Málaga, vestigde de aandacht op de avocado. Volgens hem heeft de provincie Huelva "het potentieel voor een areaal van tussen de 10.000 en 12.000 hectare". Bovendien gaf hij een raming voor de komende jaren voor een jaarlijkse groei van avocado van tussen de 15 en 20 %. Hij waarschuwde telers die voor avocado kiezen er echter voor dat ze "niet moeten denken dat de onzinnige prijzen van dit moment zullen aanhouden".

Ook sprak hij over de optie van mangoteelt in Huelva. Deze mogelijkheid verwierp hij, aangezien de mango "een boom is die niet bestand is tegen lage temperaturen: wanneer het 2 of 3 graden onder nul is, gaat de hele oogst verloren".

Momenteel heeft de avocadoprijs opnieuw een historisch hoogtepunt bereikt met een gemiddelde notering van 2,55 euro per kilo: een toename van 13 % ten opzichte van het vorige seizoen.

In het Andalusische teeltseizoen van avocado zijn de prijzen hoog gebleven vanwege de verhouding tussen het aanbod en de vraag op de belangrijkste wereldmarkten. Deze werd vooral veroorzaakt door  Mexico, Peru en Chili.

De exportgegevens van avocado zijn zeer positief. De afzet naar het buitenland is toegenomen tot meer dan 226 miljoen euro in de eerste tien maanden van 2017: een groei van 25,6 % ten opzichte van de 180 miljoen euro in dezelfde periode in 2016.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven