Chilenen exporteren minder kersen

Uit statistieken van de Chileense brancheorganisatie voor de kersenexport blijkt dat er in het seizoen van 2018-2019 waarschijnlijk minder kersen worden geƫxporteerd. De export wordt geraamd op een volume dat 15% tot 20% lager zal liggen dan in het vorige jaar. Ook zullen de prijzen van de kersen waarschijnlijk toenemen.

Volgens analisten zal door de afname in volume de export neerkomen op rond de 150.000 ton, oftewel rond de 3,2 miljoen dozen. De grootste reden voor het verminderde volume heeft te maken met de buitensporige opbrengst van het vorige seizoen. Dit heeft bij veel Chileense kersenplantages geleid tot bodemerosie.

Daarnaast was bij sommige plantages in met name het noorden van Chili sprake van te weinig uren aan koude temperaturen. Andere kersentelers hebben juist te maken gehad met aanhoudende neerslag en vorstschade. Deze ongunstige weersomstandigheden hebben de kersenopbrengst verder omlaag gehaald.

Analisten stellen als prognose dat de exportprijzen van Chileense kersen dit jaar in vergelijking met vorig jaar toe zullen nemen. Naast dat het aanbod kleiner is, heeft dit ook te maken met dat het Chileense exportseizoen in het vorige jaar relatief lage prijzen voor kersen had.

Bron: Chile China News


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven