Waarom Chinees fruit met moeite Europa en de VS binnenkomt

China is een van de grootste fruitleveranciers ter wereld. Een groot aantal verschillende fruitsoorten wordt in China in grote hoeveelheden geteeld. Appelen, sinaasappelen, grapefruit, kiwi's, druiven en aardbeien zijn enkele soorten waarvan China de grootste volumes ter wereld produceert.

De immense fruitsector van China is niet alleen afhankelijk van de vraag in China zelf. De Chinese fruitsector exporteert ook naar markten elders op de wereld. Het grootste deel van deze markten ligt echter in Oost- en Zuidoost-Azië. Het aandeel aan fruit dat China naar Europa en de VS exporteert, is relatief klein.

Volgens de nieuwssite Daily Farm Talk Baijiahao zijn verschillende redenen voor deze relatief kleine vraag.

Ten eerste zijn zowel Europa als de VS gebieden die zelf een sterke teeltsector kennen. In beide gebieden worden veel verschillende fruitsoorten van hoge kwaliteit geproduceerd, wat felle concurrentie als gevolg heeft. Het is daarom moeilijk voor buitenstaanders om tot deze markten door te dringen.

Bovendien zitten zowel Europa als de VS wat kwaliteit betreft aan het hogere eind van het marktspectrum. De Chinese fruitsector is op dit moment nog bezig om over te schakelen van een focus op kwantiteit naar aandacht voor kwaliteit. Hoewel de Chinese kwaliteit in rap tempo verbetert, zijn er nog steeds teeltgebieden in China die kwalitatief gezien achterlopen op de rest van het land. Dit geldt met name voor zaken als verpakking en het profileren van merken.

De tweede reden voor de relatief kleine vraag naar Chinees fruit is omdat Europa en de VS strenge fytosanitaire protocollen hanteren met betrekking tot de fruitimport. Een goed voorbeeld hiervan zijn de pomelo's die in Guanxi in de regio Fujian worden geteeld. Deze pomelo's gelden als een van de kwalitatief beste pomelorassen ter wereld. Omdat er echter problemen met fruitvliegen zijn, is het vooralsnog niet gelukt om voor deze pomelo's toestemming te krijgen om de markten van de VS en Europa op te gaan.

De derde reden heeft te maken met hoe de wensen van Amerikaanse en Europese consumenten verschillen met die van consumenten in Azië. Consumenten in Europa en de VS hebben doorgaans de voorkeur voor friszure fruitsoorten. Chinees fruit is daarentegen relatief zoet.

Bron: Daily Farm Talk Baijiahao


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.