BLE marktrapport Duitsland week 43/2018

Druiven: Italiaanse leveringen intensiveerden nogmaals

De Italiaanse leveringen van druiven intensiveerden nogmaals, vooral die van Italia en Michele Palieri. Italië was bovendien met talrijke verdere variëteiten op de markt vertegenwoordigd, bijvoorbeeld met Regal Seedless, Red Globe en Sugraone. Uit Griekenland en Turkije stamden Thompson Seedless en Crimson Seedless. Aanvullende Franse Alphonse Lavallée leveringen waren op sommige plaatsen te hoog geprijsd, waardoor er slechts weinig belangstelling voor was. Spaanse Crimson Seedless completeerden het druivenaanbod.

Bron: BLE

Meestal waren de vraag en het aanbod met elkaar in evenwicht, zodat de prijzen op een stabiel niveau bleven. Af en toe moesten de klanten echter ook dieper in de buidel tasten, bijvoorbeeld in Hamburg, waar Turkse Sultana druiven vanwege een beperkt aanbod duurder werden. Er waren echter ook prijsverlagingen te herkennen, met name in Berlijn, waar de vraag als gevolg van de vakantie verminderd was. De Braziliaanse import nam toe: naast de reeds op de markt gevestigde Thompson Seedless arriveerden inmiddels ook Festival druiven.

Appelen
Duitsland domineerde met grote afstand de markt. De kwaliteit van de partijen overtuigde niet altijd: onder andere een gebrekkige conditie of een te droog vruchtvlees hadden invloed op de afwikkeling.

Peren
Zoals gebruikelijk op dit moment in het seizoen, domineerden Italiaanse Williams Christ, Abate Fetel en Santa Maria peren de markt. De vraag was niet bijzonder groot, dus er kon makkelijk aan voldaan worden.

Druiven
De Italiaanse leveringen intensiveerden zich nogmaals, vooral die van Italia en Michele Palieri. Meestal waren de beschikbaarheid en de interesse met elkaar in evenwicht, waardoor de prijzen op een stabiel niveau bleven.

Klein citrus
Clementines en satsuma's uit Spanje evenals mandarijnen uit Zuid-Afrika en Turkije zochten naar kopers. De belangstelling was weliswaar toegenomen, maar het aanbod groeide tegelijkertijd massaal.

Citroenen
Spanje domineerde voor Turkije. Het herfstachtige weer verbeterde de afzetmogelijkheden en de prijzen gingen zo nu en dan omhoog.

Bananen
De vraag beperkte zich. Ondanks een daarop aangepast aanbod konden prijsverlagingen niet altijd voorkomen worden.

Bloemkool
De markt was goed van bloemkool voorzien dankzij de toevoer uit eigen land. De belangstelling was op sommige plaatsen toegenomen maar er kon desondanks zonder problemen aan voldaan worden. De kwaliteit was over het algemeen overtuigend.

Sla
Het seizoen van Duitse ijsbergsla liep langzaam teneinde. Nederland en Spanje vulden het aanbod aan, waarbij vooral de Spaanse partijen aanzienlijk toenamen. Dit had uitwerkingen op de prijzen, die grotendeels daalden.

Komkommer
Het aantal Spaanse partijen nam duidelijk toe, waardoor het Spaanse komkommeraanbod de markt inmiddels met grote afstand domineerde. De vraag was toegenomen, maar kon moeiteloos gedekt worden.

Tomaten
Tomaten waren vanuit veel verschillende leveringslanden op de Duitse markt te vinden, voornamelijk uit Nederland, België en Spanje. Het aanbod nam toe, dat gold vooral voor Marokkaanse importen. Alle markten meldden doorlopend dalende prijzen.

Paprika
Spanje en Nederland domineerden. De beschikbaarheid nam toe en was voldoende om de vraag te dekken. De handelaren waren als gevolg van een verminderde belangstelling vaak gedwongen om hun prijzen te verlagen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.