Castellón

Spanje: Avocado wordt populairste alternatief voor citrus

De avocadoteelt is 'in de mode' in de Spaanse provincie Castellón. Hoewel het areaal nog niet erg groot is in vergelijking met andere gewassen die alternatieven vormen voor het citrus (zoals de kaki), is er zeker een trendverandering waar te nemen. Waar het kaki-areaal kleiner wordt, neemt het avocado-areaal namelijk toe. De reden hiervoor is de goede aanpassing van het gewas, zowel tijdens het teeltproces als op de markt.

De technisch directeur van landbouworganisatie La Unió de Llauradors, Ferran Gregori, legt uit dat de avocado momenteel het gewas is dat "de telers in Castellón het meeste hoop geeft". Dit jaar kozen meerdere telers ervoor hun kakibomen te verwijderen aangezien een deel van het fruit niet de benodigde kwaliteit vertoonde.

Volgens de directeur van Fepac Asaja, José Vicente Guinot, kiezen sommige telers niet voor de avocado vanwege het gebrek aan gespecialiseerde winkels in Castellón, terwijl die in andere Valenciaanse gebieden, zoals Ribera, wel aanwezig zijn. "Dit is een essentiële kwestie, want ook al heb je een kwaliteitsproduct, als er geen bedrijven zijn om het op de markt brengen, is het voor telers erg moeilijk om de sprong te wagen", onderbouwt hij.

Nieuwe boomgaarden

De avocado past zich optimaal aan aan de weersomstandigheden van de regio, zoals duidelijk werd in Marina Baixa in Alicante, waar men begon met de teelt van dit fruit. In Castellón bevinden de grootste boomgaarden zich in Orpesa, Almenara en in de hoofdstad (Castellón). In de meest recente gegevens van het Ministerie van Landbouw wordt gesproken over een areaal met een omvang van nauwelijks 18 hectare. Dit zijn echter gegevens van het einde van het seizoen van 2016 en volgens La Unió is het areaal in de afgelopen twee jaar sterk gegroeid.

De landbouworganisatie heeft in de afgelopen maanden in verschillende gemeentes lezingen gehouden. Deze werden druk bezocht en leidden in sommige gevallen kort daarna tot de aanplant van nieuwe avocadoteelt.

Lamb Hass variëteit

Terwijl men in de provincies Alicante en Málaga grotendeels heeft gekozen voor het planten van de Hass avocado, zet Castellón in op de Lamb Hass, vertelt Gregori. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder de opbrengstniveaus, de windbestendigheid en het latere oogstmoment van deze variëteit. Ook is de gedachte erachter dat deze variëteit beter ontvangen zal worden op de markt aangezien de provincie Castellón "twee jaar later is begonnen met de teelt van avocado en sommige markten al verzadigd zijn", aldus de technisch directeur.

Hoewel de toevoeging van nieuwe gewassen interessant is, stellen Gregori en Guinot dat het debat in Castellón niet meer hetzelfde is als 15 jaar geleden. "Toen werd er gezocht naar mogelijke vervangingen voor de sinaasappel vanwege ernstige plagen zoals de mineervlieg. Momenteel gaat het om het inzetten op aanvullende gewassen. Voor wat betreft de citrus heeft men het vooral over rassen reconversie als middel om het seizoen te herorganiseren en zo de winstgevendheid toe te laten nemen", besluiten ze.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven