Vanaf woensdag verbeterde aanvoer na stakingen in Marokko

Tholen - De stakingen in Marokko hebben deze week geleid tot beperkte beschikbaarheid van o.a. sperziebonen, suikermais en haricots verts. Ook de weersomstandigheden in Marokko maken beschikbaarheid lastig. Er is echter goede hoop dat de situatie snel zal verbeteren. Op 1 november hebben de Marokkaanse overheid en de stakende partijen een principe akkoord bereikt, naar verwachting normaliseert de aanvoer vanaf komende woensdag.

Na het overleg van donderdagavond lijken overheid en stakers op voorhand tevreden te zijn. "Op dit moment hebben wij de eerste signalen ontvangen dat barricade en blokkades langzaam worden afgebroken. De opstart naar regulier zal echter nog enkele dagen in beslag nemen. Wij verwachten vanaf a.s. woensdag weer op volledige sterkte te zijn", aldus een importeur. 

Naast de staking staat de beschikbaarheid van Marokkaans product onder druk door het slechte weer in Marokko. Het weerbeeld is wel een stuk beter dan het was, maar er wordt nog wel regen verwacht in het Noorden van Marokko (Kenitra), aldus bronnen.

Marokkaanse kranten berichtten dat verladers van AGF zorgden door de staking voor een piek in de prijzen van AGF. Het aanbod van AGF is met 33% afgenomen.

Marokko werd afgelopen tijd geconfronteerd met stijgende brandstofprijzen voor diesel en benzine. De benzineprijzen stegen tot € 1,08 en diesel tot € 0,98. Volgens Mustapha Chaoune van de ODPT liggen de transportdiensten in het hele land stil. Taxi's, bussen en een aantal vrachtvervoerders staken in 70 provincies. Hij riep de regering op om het zwijgen over de reden van de prijsstijging, die een grote impact op transportkosten heeft, te doorbreken. De kosten voor transport worden voor 30-35% bepaald door de brandstofprijs.

Menafn.com beschrijft dat de mondiale stijging van olieprijzen de afgelopen maanden voor spanningen zorgen. Brandstofprijzen zijn sinds 2016 met 9,1 % gestegen. De benzineprijzen stegen tot € 1,08 en diesel tot € 0,98. Volgens Mustapha Chaoune van de ODPT lagen de transportdiensten in het hele land stil. Hij riep de regering op om het zwijgen over de reden van de prijsstijging, die een grote impact op transportkosten heeft, te doorbreken. De kosten voor transport worden voor 30-35% bepaald door de brandstofprijs.
Marokkaanse kranten berichtten dat verladers van AGF door de staking voor een piek in de prijzen van AGF zorgen. Het aanbod van AGF is met 33% afgenomen. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.