Gulupa, een legaal alternatief voor coca-plantages in Colombia

De teelt van Gulupa vervangt de teelt van coca op het Colombiaanse platteland. Niet als een directe vervanger, maar als een legaal alternatief dat aanzienlijke inkomsten genereert. Dat betekent een stimulans voor telers om te stoppen met het telen van planten die voor illegale doeleinden worden gebruikt.

De Gulupa is een product in opkomst dat volledig openstaat voor de internationale markt. In de afgelopen jaren zijn telers begonnen met de aanplant van het gewas, waar ze steeds meer ervaring mee opdoen. Ook leren ze meer over de vereisten op de internationale markt. Volgens Santiago Mosquera, van Practical Colombia, "beschikt het grootste deel van de Gulupa teelt al over GlobalGAP certificeringen. Daarom verwachten we 85 % te kunnen exporteren van de wekelijkse 17 ton Gulupa die de teelt volgens de ramingen tot half januari zal opbrengen".

"De teelt begon in de regio van Belleza in Santander, een zogenaamd 'rood gebied' (zwaar getroffen door geweld en oorlog). Er was bijna geen werkgelegenheid en jonge mensen trokken naar steden of andere plaatsen op zoek naar betere kansen. Nu, dankzij het vredesverdrag en de demobilisatie van de guerrilla's, kunnen jongeren in hun eigen woonplaats blijven en kleinschalige landbouwondernemers worden, die de aandrijvers van dit project vormen".

In de noordelijke regio van Colombia is er sprake van een toename van 60 % ten opzichte van vorig jaar in de oogst van de Gulupa. "Dit is met name te danken aan de uitstekende prijzen van dit fruit en zijn grote internationale potentieel", zegt Mosquera.

Mosquera voegt toe: "Momenteel hebben we het over 30.000 planten in de gehele noordelijke regio. Over het algemeen heeft de Gulupa een constante opbrengst gedurende het hele jaar, maar de pieken liggen tussen de maanden juni en januari, wanneer we rond de 17 ton per week kunnen bereiken".

De Gulupa is een type passievrucht met een paarse kleur. Hij onderscheidt zich vooral door zijn zoetheid en kleinere formaat van de gele passievrucht. De belangrijkste afzetmarkten voor het fruit zijn Canada en Europa. 

Een bedrijf dat toegewijd is aan de regio

Practical Colombia is een lokaal bedrijf dat direct betrokken is bij de regio, aangezien een van de partners een nauwe relatie heeft met de telers en inwoners van de gemeenschap. "We voorzien de telers van technische ondersteuning en hulp bij de aanschaf van efficiënte technologieën. Ook zetten we hun producten af op basis van fair trade: zij zijn degenen die de prijzen en de manier van onderhandelen bepalen", aldus Mosquera.

"Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is om telers uit deze regio, die zo aangetast was door oorlog en drugshandel, te verbinden met de internationale markt. We willen een brug vormen die het potentieel van het gebied verbindt met alle klanten ter wereld die de Gulupa willen uitproberen en meer te weten willen komen over het het geweldige werk dat de telers doen in deze nieuwe legale sector".

 

Voor meer informatie: 
Santiago Mosquera Calvache
Practical Colombia
Cel: +57 319 496 5735
E: santiago@practicalcolombia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven