Zuid-Afrikaanse kersen vullen gat op Britse markt

Begin oktober, wanneer het Canadese kersenseizoen over is en dat in Chili nog niet begonnen, is Zuid-Afrika gedurende een periode van twee tot drie weken de enige kersenleverancier aan de Britse markt.

Het ondernemende tuinbouwbedrijf ZZ2, dat in Zuid-Afrika met name bekend is vanwege haar tomaten en avocado's, vult dit gat met 'low-chill' rassen van Zaiger Genetics, die voornamelijk per luchtvracht naar het Verenigd Koninkrijk verzonden worden. 

De kersenboomgaarden in de provincie Northwest zijn de oudste van het bedrijf en leveren de grootste volumes op, hoewel de oogst dit jaar iets kleiner is dan vorig jaar. De nieuw aangelegde kersenboomgaarden in Guateng en Limpopo, beide in bezit van ZZ2, hebben dit jaar hun eerste bescheiden oogst voortgebracht. In Mpumalanga bevindt zich een vierde kersenboomgaard die door ZZ2 wordt beheerd in opdracht van het mijnbouwbedrijf Exxaro. Dankzij de gespreide ligging van de boomgaarden kan ZZ2 tot aan de derde week van november kersen leveren. 

"De prijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn goed, tussen de €9,58 en €10,78 per kilo. We hebben een goed programma met Tesco. Vandaar dat we het overgrote deel van onze kersen naar het Verenigd Koninkrijk verladen en maar een klein volume naar de Europese Unie," legt Clive Garrett uit, marketingmanager bij ZZ2. "Zo'n 20% van onze productie is bestemd voor de lokale markt, waar we programma's hebben bij Woolworths en Shropite Checkers. We doen dit omdat de prijzen in eigen land ook sterk zijn en we de lokale markt graag steunen."

Hij verwacht dat de kersenprijzen zullen dalen zodra er grotere volumes op de markt komen. Momenteel worden er in Mpumalanga kersen geplukt, terwijl de kersenoogst in de Westkaap over twee à drie weken zal beginnen. 

Toegang tot Chinese markt heeft nu prioriteit
De Zuid-Afrikaanse kersensector is gedurende de laatste jaren verjongd met nieuwe rassen in nieuwe teeltgebieden. De volumes zullen in de toekomst alleen maar blijven groeien maar de duur van het seizoen blijft beperkt. 

"We hopen in de toekomst nieuwe markten te kunnen betreden, zoals China," vervolgt Clive. "Dit hoeft geen jaren meer te duren. Kersen en steenfruit komen na peren en avocado's tweede op de lijst van onderhandelingen met China over markttoegang. De sector heeft een ontmoeting met de minister van Landbouw gehad en het ziet er naar uit dat er meer prioriteit gegeven wordt aan het openen van deze markt. Ook president Ramaphosa benadrukt het belang van de export voor de Zuid-Afrikaanse economie." 

De mogelijkheid om Zuid-Afrikaanse kersen op de Chinese markt te brengen voor het Chileense seizoen begint, is een te mooie kans om te laten liggen. 

Voor meer informatie:
Clive Garrett
ZZ2
Tel: +27 15 395 2040
Email: clive@zz2.co.za
http://zz2.biz/products/cherries-new/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven