Spaanse groenten- en fruitbedrijven hebben groot internationaal potentieel

Bedrijven in de Spaanse groenten- en fruitsector hebben een enorm internationaal potentieel en een lange exporttraditie. Dat benadrukte Xiana Méndez, Spaanse staatssecretaris van handel, tijdens de opening van het World Fresh Forum op Fruit Attraction. Van de bedrijven die exporteren "exporteert 65 % (meer dan 2.200 exportbedrijven in 2017) regelmatig, bijna 10 % boven het gemiddelde van de agrovoedingssector".

Als een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren benoemde Méndez de diversificatie van markten. Momenteel is namelijk meer dan 95 % van de export van groenten en fruit en meer dan 77 % van de export van snijbloemen bestemd voor de EU.

Een andere uitdaging die de staatssecretaris besprak, is de differentiatie van producten op een markt met steeds meer concurrentie. Hierbij legde ze in het bijzonder de nadruk op "het belang van biologische producten". Dit vanwege de "groeiende vraag naar dit soort producten met jaarlijkse groeicijfers van meer dan 30 % binnen de EU in de laatste 10 jaar en meer dan 40 % in de rest van de wereld".

Duurzaamheid en innovatie zijn volgens Méndez andere belangrijke uitdagingen voor de groenten- en fruitsector, evenals digitalisering. Dat laatste is vooral belangrijk op markten van de EU, Noord-Amerika en China.

De staatssecretaris benadrukte dat de sector in de komende jaren door middel van een tweeledige aanpak ondersteund zal worden in het proces van de diversifiëring van markten. "Enerzijds zullen we werken aan de tariefbeperking op markten met een hoog potentieel (landen in Zuidoost-Azië en Ibero-Amerika). Anderzijds zullen we, door middel van nieuwe promotieprogramma's, werken aan de versterking van de aanwezigheid van onze bedrijven op de reeds opengestelde markten".

Het World Fresh Forum vond plaats op 24 en 25 oktober in het kader van Fruit Attraction, de internationale vakbeurs voor de groenten- en fruitsector, georganiseerd door Ifema en Fepex. Tijdens het forum werden de vooruitzichten voor de groenten- en fruitsector en de bloemen- en plantensector op kansrijke markten als het Arabisch Schiereiland en Canada geanalyseerd.

 

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven