Stefaan Dobbels, Gerdo

"Hoge preiprijzen gevolg van droogte gans Europa"

Tholen – “Dit seizoen is er 10% minder prei aangeplant en mede hierdoor is er dit jaar 30% minder productie”, vertelt Stefaan Dobbels van Gerdo. “De prijzen lagen gisteren rond de 90 cent, terwijl vorig jaar dezelfde tijd de prijs rond de 23 cent lag. De oorzaak van de hoge prijs is de droogte in gans Europa. De droogte van afgelopen zomer heeft veel invloed gehad op de productie, maar ook op de maten. Dit jaar hebben we veel meer dunnere prei dan de voorgaande jaren.”

De hoge preiprijzen zijn goed voor de teler. “Zonder telers hebben we ook geen aanbod. Vorig seizoen was voor de teler dramatisch slecht en dit jaar horen we weinig geklaag”, aldus Stefaan. Momenteel wordt er veel bloemkool voor de industrie geoogst, na de bloemkool oogst zal er weer prei geoogst worden en het aanbod weer omhooggaan.

Wintergroente
“Witte en rode kool lopen momenteel vrij goed door. Savooikool heeft het wat moeilijker, er is veel aanvoer maar de vraag blijft nog wat achter. Savooikool is een echte wintergroente die is prijs stijgt wanneer het buiten kouder wordt. De witte- en rode kool wordt zowel warm als koud gegeten”, zegt Dobbels. “Ook wortelen lopen nog wat achter omdat het druk is op de Europese markt.”

"De huidige situatie voor de glassla is vrij zwak, maar vanaf de twee helft van volgende week verwachten we een lichte stijging. Door het koude weer in de Zuiderse landen zal de vollegrond sla volledig ten einde komen en zal de vraag naar glassla weer toenemen”, besluit Stefaan. 

Voor meer informatie:
Stefaan Dobbels
Gerdo
Meulebeke - België
Oude Vijfstraat 6
+32(0)514 011 70
www.gerdo.be  
info@gerdo.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.