Cádiz, Spanje

Sanlúcar belangrijkste productiegebied zoete aardappelen in Europa

Sanlúcar, gelegen in de Spaanse provincie Cádiz, is momenteel de belangrijkste teeltregio van zoete aardappel in Europa. Op wereldniveau is North Carolina in de VS leidend. "Zowel Israël als de Verenigde Staten hebben het product geïntroduceerd in Europa. Er is veel aan marketing gedaan en dat heeft het gemakkelijker gemaakt voor ons, hoewel de zoete aardappel nog steeds gezien wordt als een exotisch product", zegt Juan Manuel Rodríguez, manager van Frusana.

"Een groot deel van wat we telen gaat naar de EU-markt en we zetten zelfs ook buiten Europa af. Binnen Spanje is Mercadona onze belangrijkste referentie". Als het gaat om de afzet naar supermarkten zijn Frusana en Sanlúcar al onmisbaar geworden in het hele land. "Als we ergens op een willekeurige plek in Europa handelen en uitleggen dat alle zoete aardappelen van Mercadona van ons zijn, met uitzondering van die van de winkels op de Canarische eilanden, winnen we daar vertrouwen mee", onderstreept Rodríquez. "Onze overeenkomst met Mercadona maakt het veel gemakkelijker voor ons om in het buitenland af te zetten".

Sinds 2013 werkt Mercadona direct samen met Frusana. In 2017 werd er 1.500 ton zoete aardappel van Frusana gekocht, en in dit seizoen, dat eind februari zal eindigen, zal dit naar verwachting stijgen tot 1.700 ton. "Je moet bedenken dat zoete aardappel anders is dan producten als aardappel of tomaat, die elke dag gekocht worden. Zoete aardappel is nog steeds een wat specialer product". In Europa weten veel mensen nog steeds niet hoe ze zoete aardappel moeten bereiden.

De omstandigheden in Sanlúcar zijn gunstig voor de teelt van zoete aardappel, vooral vanwege het klimaat. Ook de bodem in Sanlúcar is ideaal: er is sprake van een fijne grondsoort die het wasproces eenvoudiger maakt. De schil van de zoete aardappel is dun, dus als het gewas geteeld zou worden in dikkere en compactere grond zou het uiterlijk van het product sterk aangetast worden. En het uiterlijk is belangrijk, want in veel landen in Europa worden producten gekocht op basis van hoe ze eruit zien.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven