Zimbabwaanse citrusexporteur brengt bederf terug to minder dan 2%

Forrester Estate in Zimbabwe heeft de effectiviteit van haar Miatech Bio Turbo-oplossing voor het elimineren van ethyleen en ziekteverwekkers in koelcellen geëvalueerd met de bedoeling haar activiteiten verder uit te breiden.

Zo'n 90% van de verliezen in de citruscategorie worden veroorzaakt door één bepaald type schimmel, Penicillium digitatum, beter bekend als 'groene schimmel'. Een enkel aangetast stuk fruit kan er al voor zorgen dat miljoenen sporen zich verspreiden in de koelruimte waardoor ook gezond fruit aangetast wordt. Dit was ook bij Forrester Estate het geval. Het bedrijf teelt clementines, citroenen en erwten voor de export naar Europa en had last van schimmels die zich verspreidden met name in de citruscategorie. Ook had het problemen met ethyleen, dat de rijping versnelt, en uitdroging en onaangename geuren als gevolg van bederf. 

Het bedrijf zocht vervolgens naar mogelijke oplossingen om haar bewaarfaciliteit te verbeteren. De keuze viel uiteindelijk op het Bio Turbo-systeem van Miatech dat bedoeld is voor het verwijderen van ethyleen en ziekteverwekkers en het risico op kruisbesmetting vermindert. 

Bio Turbo maakt gebruik van een gepatenteerd vier fasen luchtzuiveringsprocedé waarmee ethyleen op effectieve wijze wordt geëlimineerd evenals 99,5% van alle  ziekteverwekkers. Hoewel Bio Turbo gedurende één van deze vier fases gebruikmaakt van ozon om ethyleen en bacteriën te verwijderen, komt er geen ozon vrij in de koelcel. Hierdoor is Bio Turbo ongevaarlijk voor mensen en wordt de werkomgeving beter en veiliger.

Na het systeem meer dan twee jaar met goede resultaten gebruikt te hebben, besloot het bedrijf de efficiëntie van Bio Turbo te evalueren. John Perrot, algemeen directeur van Forrester Citrus, deed in een brief aan Coldroom Ozone, de Miatech-dealer in Zimbabwe, verslag van zijn bevindingen.  

"We hebben wat testen gedaan met clementines die in week 19 (7 mei) verpakt werden. Vier dozen werden in week 33 (14 weken na het verpakken) uit bewaring gehaald en gecontroleerd op schimmel en verhandelbaarheid. Er werd minder dan 1% bederf vastgesteld.  

De dozen werden in week 42 (17 oktober) nogmaals gecontroleerd en wederom bleef het percentage bedorven fruit onder de 2%.

Voor Forrester de Bio Turbo aanschafte, bedroeg het percentage bedorven fruit in bewaring rond de 25%. "Bio Turbo heeft ervoor gezorgd dat we grotere volumes clementines en citroenen kunnen bewaren voor regionale markten," aldus John Perrot.  

 

Voor meer informatie:
Oleg Kuts
Miatech
Tel. +1 (503) 659-5680
Email: oleg@miatech.org
www.miatech.org 
www.bio-turbo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.