Goed seizoen voor Turkse granaatappelen

Het seizoen voor granaatappelen komt in Turkije bijna ten einde. Sommige telers zijn al klaar met de oogst. Het Turkse bedrijf Hatipoglu Tarim had een zeer goed seizoen, met grotere volumes en goede prijzen.

Het granaatappelseizoen verschilt dit jaar nogal van andere AGF-soorten. De Turkse granaatappelsector had geen problemen met de droogte. Volgens Muhsin Riza van Hatipoglu Tarim was het seizoen uitstekend: "Onze oogst is zojuist afgerond. Het seizoen was op zijn zachtst gezegd erg fijn. Zowel de telers als de exporteurs zijn blij met hoe dit seizoen heeft uitgepakt. De kwaliteit is beter dan dat het in de afgelopen drie jaren is geweest. Daar komt bij dat onze maatregelen tegen ziektes en ongedierte significant zijn verbeterd. Over het algemeen is Hatipoglu Tarim zeer tevreden over dit seizoen. We leveren nu aan onze partners gecertificeerde granaatappelen van goede kwaliteit, die geheel vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen."

Het seizoen ziet er niet alleen positief uit wegens de kwaliteit. Als naar de opbrengst wordt gekeken, wordt het seizoen alleen maar beter. "De volumes zijn dit jaar onverwacht hoog. Bij sommige plantages hebben we veel meer volume geoogst dan in het voorgaande jaar. Onze oogst is in vergelijking met het vorige jaar met met meer dan 1.000 ton toegenomen, tot een totaal volume van 6.000 ton," legt Riza uit. Op dit moment verwerkt Hatipoglu Tarim zijn granaatappelen nog niet tot arillen, maar zijn er wel plannen om dit te doen. Deze plannen zouden ertoe leiden dat de granaatappel in de toekomst een nog grotere rol voor het bedrijf zou spelen.

De Turkse granaatappel bij uitstek is het Hicaz-ras. Ongeveer 85% tot 90% van alle Turkse granaatappelen betreft de Hicaz. Deze granaatappelsoort geldt zodoende als een soort nationaal merk, dat de Turkse sector bescherming biedt tegen concurrenten. "Elk ander land dat granaatappelen produceert is natuurlijk een concurrent voor ons. Ons ras is echter erg anders. Er is zoveel verschil tussen onze granaatappelen en die van andere landen, dat je kunt spreken van een aparte vraag naar specifiek onze granaatappelen. De Hicaz is uniek, wat dan ook de reden is dat veel mensen onze granaatappelen willen proeven. We zetten onze granaatappelen af onder het merk FİNİKE. Dit helpt ons om ons beter te onderscheiden op de markt," zegt Riza.

De Hicaz-granaatappelen van Hatipoglu Tarim worden voornamelijk geëxporteerd naar markten in Europa. Riza zoekt echter naar nieuwe markten. "Onze grootste partners zitten in Duitsland en Nederland. We exporteren onze granaatappelen ook naar een aantal andere bestemmingen door middel van zowel luchtvracht als zeevracht. Naast deze markten zijn we met name geïnteresseerd in het Verenigd Koninkrijk. De plannen voor deze markt nemen in rap tempo vorm aan."

Voor meer informatie:
Muhsin Riza Agdag
Hatipoglu Tarim
Agriculture Department Director
Tel: +90 530 552 8306
Email: riza@hatipoglutarim.com  
www.hatipoglutarim.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.