Minder areaal maar meer export pompoenen

Een kwart van de 754 hectare aan Nederlandse landbouwgrond met pompoenen lag in 2018 in Flevoland. Het pompoenareaal in Flevoland nam 27 procent af ten opzichte van 2017. In vrijwel alle provincies nam het areaal pompoenen af. De handel in pompoenen lag in de eerste vijf maanden van 2018 wat hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland telde dit jaar 350 bedrijven met pompoenen. Vorig jaar waren dat er nog 366. In Flevoland teelden 42 bedrijven pompoenen, tegen 53 in 2017. In de meeste provincies werd in 2018 minder grond gebruikt voor het telen van pompoenen. In Groningen was de daling het grootst en kromp het pompoenareaal met de helft.

Handel toegenomen
In de eerste vijf maanden van 2018 exporteerde Nederland 21 miljoen kilo pompoenen, in dezelfde periode vorig jaar was dat 18,7 miljoen kilo. De totale pompoenexport in 2017 bedroeg 38,2 miljoen kilo. Van januari tot en met mei 2018 importeerde Nederland 37,7 miljoen kilo pompoenen, een jaar eerder was dat 37 miljoen kilo. De totale import in 2017 bedroeg 67,7 miljoen kilo.

De handel in pompoenen laat een golfbeweging zien. In juni tot en met september gingen er minder kilo’s pompoenen de landsgrenzen over. In Halloweenmaand oktober was de import bijna twee keer zo groot als een maand eerder.

Minste grond per teler in Utrecht en Noord-Brabant
Het oppervlak dat door pompoentelers wordt verbouwd, verschilt sterk per provincie. Een gemiddelde pompoenteler in Flevoland teelt op ruim 4,6 hectare. Telers in Utrecht en Noord-Brabant beschikken gemiddeld over de kleinste oppervlakte; zij verbouwen gemiddeld 1,1 en 1,2 hectare met pompoenen. Het landelijk gemiddelde is 2,2 hectare.

Merendeel biologisch
60 procent van het areaal pompoenen werd in 2018 biologisch geteeld, dat is 468 hectare pompoenen. In 2018 waren er 119 bedrijven die biologische pompoenen teelden, 34 procent van het totaal. Bedrijven die biologische pompoenen telen hebben gemiddeld een groter areaal (3,9 hectare) pompoenen dan bedrijven die gangbare pompoenen telen (1,2 hectare).  

Nederland middenmoter in EU
In vergelijking met andere Europese landen komt het Nederlandse pompoenareaal in 2017 op de achtste plaats. Duitsland heeft met 4 500 hectare het grootste areaal pompoenen. Daarna volgen Frankrijk en Spanje.


Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.