Jan Vermeiren, Exofi Fresh Market

“De handel in exoten zit momenteel in een overgangsperiode”

Tholen – “Het is momenteel rustig in de exotenhandel. Citrus staat nu meer in de picture en exoten zitten in een overgangsperiode”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi Fresh Market. “De verkoop van Hass-avocado’s is iets lager dan voorgaande jaren. Er is genoeg aanbod en de prijzen voor een gerijpte Hass liggen rond de 11 à 12 euro. Dit is lager dan de prijs van de afgelopen vijf jaar die lag rond de 15 à 16 euro. De prijzen voor groene avocado zijn tamelijk aantrekkelijk en zitten rond de 7 euro per kist van 4 kilo. Op dit moment is de groene variëteit Bacon uit Spanje op de markt.”Ingeburgerd
De handelaar ziet dat de consumptie van avocado’s de laatste jaren een sprint heeft genomen. “Elk jaar zien we de omzet van avocado’s een procent of 10 à 15 procent groeien. In België wordt de avocado nog maar een jaar of vijf veelvuldig gebruikt. Terwijl de avocado in Spanje en Frankrijk al een jaar of 20 is ingeburgerd”, aldus Jan. “Het is echter ook een beetje raar dat we pas sinds één jaar merken dat het aanbod van Hass-avocado’s toeneemt, gezien de populariteit van de afgelopen jaren. Dit is zes jaar lang niet het geval geweest.” Voorheen gingen alle Hass-avocado’s naar de Verenigde Staten, omdat de prijzen daar goed waren en de transportkosten lager dan naar Europa. Tegenwoordig worden de volumes die naar Europa gestuurd worden steeds groter.

Mango’s
De mango zit momenteel in een moeilijke periode. “Dit jaar is er een productietoename van 20% in Malaga, Spanje. Echter het probleem is dat ze daar voornamelijk de Osteen-mango telen die geliefd is in Spanje, maar België is aanhanger van de Kent-variëteit. Op dit moment is de Kent moeilijk te verkrijgen en we laten ze nu invliegen vanuit Brazilië. De prijzen van mango’s zijn op dit ogenblik duur, omdat er weinig aanvoer is uit Brazilië en Peru is ook nog niet gestart. Toch verwachten we dat dit binnen een x aantal weken is opgelost”, vertelt Vermeiren.

Kenia
Voor producten uit Kenia zoals peulen en haricot verts is de markt over het hele jaar door vrij stabiel. “Door de vaste programma’s met drie vaste afladers zijn er minder prijsschommelingen. Voorheen hebben we nog weleens tekorten gehad, maar dat hebben we nu elke in zeer uitzonderlijke gevallen”, zegt Jan. Net als de Keniaanse producten is ananas het hele jaar qua aanvoer ook vrij stabiel. Wat er momenteel weinig beschikbaar is, zijn verse vijgen. Het Turkse seizoen is afgelopen en Brazilië start binnen twee a drie weken. “We proberen dit gat nu op te vullen met product uit Peru.”

Antioxidanten
Ook zoete aardappelen is een product dat erg in de lift zit. “Voorheen hadden we enkel aanvoer van zoete aardappel uit de States, nu komt er veel product uit Spanje. Dit heeft zijn voordelen omdat het transport korter, maar ook goedkoper is. Dus kiezen we op termijn voor het Spaans product. In de laatste drie jaar is de omzet van zoete aardappel verdubbeld. Dit laat wel zien hoe de zoete aardappel aan populariteit wint. Ook granaatappels zitten in de lift net als alle producten die antioxidanten bevatten zijn booming”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be  
www.exofi.be  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven