Peru wil de toegang van zijn mandarijnen naar de Verenigde Staten verbeteren aangezien het land momenteel alleen fruit kan verzenden naar het vasteland van de VS. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar het uitbreiden van de toegang naar de eilanden en nieuwe gebieden.
Dat stelde de directeur van de Coöperatie van Citrustelers in Peru (ProCitrus), Sergio del Castillo Valderrama. Hij gaf aan dat Peru zijn citrus niet direct kan verzenden naar onder andere Hawaï en Puerto Rico, maar dat het fruit eerst naar het vasteland verstuurd moet worden, om vervolgens opnieuw verzonden te worden. Dit veroorzaakt een verlies van concurrentievermogen.
Een ander thema waar Peru met de VS aan werkt is de uitbreiding van het programma voor koudebehandeling, vertelt Sergio del Castillo. Momenteel is de voorwaarde voor het verzenden van mandarijn naar de VS dat het fruit 15 dagen lang een behandeling op 1 graden ondergaat, of 17 dagen op 1,5 graad.
"Deze temperatuur is zeer gevoelig en kan koudeschade veroorzaken aan citrus". Bovendien wordt de behandeling om praktische redenen vaak onderbroken en moet deze opnieuw uitgevoerd moet worden wanneer de containers op hun bestemming aankomen. "Hierdoor lopen de kosten op en wordt het product beschadigd (gevolgen zijn koudeschade aan de schil, zachter worden van het fruit, kortere houdbaarheid en andere fysiologische aandoeningen)", legde hij uit.
Sergio del Castillo gaf aan dat ze een koudebehandeling willen tot 3 graden, zoals voor de verzendingen naar Japan vereist is. Ondanks dat het fruit dan langer blootgesteld is aan de kou, is dat niet te vergelijken met de schade die veroorzaakt wordt als de koudebehandeling onderbroken wordt.
"Wat we willen is dat ze ons toestaan het fruit te verzenden met een koudeketen die uiteenloopt van 1 graden voor 15 dagen tot 3 graden voor 21 dagen. Dan kan de exporteur de temperatuur en tijd kiezen, en heeft hij een grote marge zodat de problemen die ze nu hebben vermeden kunnen worden en de koudebehandeling niet herhaald hoeft te worden op de plaats van bestemming".
Bron: agraria.pe