Turkije vergroot bananenproductie

In Turkije worden er vooral in Antalya en Mersin bananen geteeld maar in de zuidelijke grensplaats Hatay is de bananensector ook in opkomst.

De sector in deze stad trekt steeds meer telers aan en dankzij de hulp van regeringsprogramma's en -subsidies is het bananenareaal er naar 67 hectare gegroeid. De bananenproductie is inmiddels een belangrijke bron van inkomsten geworden in de regio en de verwachting is dat de sector komende jaren fors zal blijven groeien.

Momenteel worden er in de stad 4.000 ton bananen geteeld. De klimatologische omstandigheden in de regio zijn erg gunstig voor de bananenteelt. Met de huidige productie is Hatay nu al de derde grootste bananenproducent in het land. De meeste bananen die in Hatay worden geteeld, zijn echter voor de lokale markt bestemd. 

Overheidsinitiatieven hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze ontwikkeling omdat meer telers konden profiteren van subsidies om kassen te bouwen. De kwaliteit en maten van de bananen zijn bovengemiddeld en als de kassen er eenmaal staan, zijn de productiekosten bovendien vrij laag. Daarnaast minimaliseert de kasteelt het risico op schade door weersomstandigheden.

Bananenteler Adil Yildiz: "Ik heb mijn eigen kas gebouwd in Hatay omdat het makkelijk is om klanten voor bananen te vinden op de lokale markt. "Ik raad ook andere telers aan om met steun van de regering bananenkassen te bouwen."

Ook in de stad Afyon, in het westen van Turkije, is een teler begonnen met het telen van bananen in kassen. Kozanlar Tarim is gespecialiseerd in de tomatenteelt maar experimenteert momenteel ook met de teelt van bananen. Tot dusver is het bedrijf erin geslaagd om al naar 14 maanden de eerste bananen te oogsten, waarbij de opbrengst per zaailing op zo'n 50 kilo lag.  

Kozanlar Tarim: "Tot dusver zijn we erg tevreden met de resultaten en we doen er alles aan om onze productie verder te optimaliseren zowel in kwalitatief als productief opzicht, waarbij we de rijpingsperiode zo kort mogelijk willen houden. Tot nu toe hebben we dezelfde klimatologische omstandigheden als voor tomaten in onze kassen gebruikt en de bananen reageerden hier goed op. In de zomer is het hier erg heet en ook dat blijkt erg gunstig voor de bananen te zijn. Als de resultaten zo goed blijven, dan denken we er zelfs over om volledig op de bananenteelt over te schakelen."

 

Bron: Haberturk / Haberturk


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven