Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Colombiaanse bananentelers:

"Bananenexport niet levensvatbaar onder voorwaarden Aldi"

De Coöperatie van Bananentelers in Magdalena en La Guajira (ASBAMA) in Colombia heeft gereageerd op de recente aankondiging van Aldi. De Duitse winkelketen gaf te kennen de aankoopprijs van een bananandoos in 2019 eenzijdig met 60 cent te verlagen. ASBAMA verklaart:

• De sector heeft te maken met steeds meer uitdagingen op het gebied van kwaliteit, naleving van regels voor arbeidsomstandigheden en sociale- en milieuverantwoordelijkheden. Dit vraagt om grote investeringen om te kunnen voldoen aan de eisen op de internationale markten. Deze investeringen komen volledig voor rekening van de Colombiaanse telers en worden door internationale marketeers als prestaties gepresenteerd aan de eindgebruiker. Een eenzijdige verlaging van de prijs zou daarom ingaan tegen een op duurzaamheid gebaseerde teelt.

• De ontwikkeling van duurzame teeltpraktijken tegen een achtergrond van lage inkomens bedreigt de financiële situatie van telers en hun voortbestaan op de buitenlandse markt. Dat geldt met name voor de bijna 500 kleinschalige telers in Magdalena. De prijsverlaging zou leiden tot een afbraak van de sociaal-culturele-, ondernemings- en productieve structuur van de bananensector van het departement.

• Banaan is een van de weinige agrarische producten die telers en arbeiders voorziet van regelmatige inkomsten gedurende het hele jaar. Ondanks de hoge kosten voor het behouden van de internationaal vereiste certificeringen, heeft de Colombiaanse bananensector de 41.220 directe banen en de meer dan 120.000 indirecte banen die de bananenteelt genereert, behouden. Een verlaging van de aankoopprijs zou de winstgevendheid van de telers en bananenbedrijven van het land aantasten, wat zou kunnen leiden tot het verlies van banen in de landbouwsector op nationaal niveau.

• Volgens officiële cijfers is meer dan 45.000 hectare bananenteelt in Colombia GlOBALGAP gecertificeerd, 21.200 hectare is Rainforest Alliance/SAN gecertificeerd, bijna 5.500 hectare heeft het Fairtrade International certificaat en ongeveer 3000 hectare heeft de certificering voor biologische teelt. Dit zijn duurzaamheidscriteria en -normen die gevraagd worden door de markten waar het fruit naartoe gaat, maar die bereikt worden dankzij de financiële en technische inspanningen van de teler.

• 85 % van de Colombiaanse bananenexport heeft Europa als bestemming. Een daling van de aankoopprijs van het fruit zou daardoor een aanzienlijk direct effect hebben op de inkomsten van telers en arbeiders die in hun levensonderhoud voorzien met de teelt van exportbanaan. Op die manier zou de broodwinning van ongeveer 165.000 families in Colombia, en iets meer dan 50.000 families in de regio van ASBAMA, bedreigd worden.

• De verlaging van de aankoopprijs van een bananendoos druist in tegen de uitspraken en acties van internationale organisaties en instanties, zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Dergelijke organisaties leiden verschillende initiatieven ter bevordering van onder andere duurzame teelt, een eerlijke verdeling van waarde in de toeleveringsketen, het naleven van arbeidswetgeving, gezondheid en veiligheid in het werk en gendergelijkheid in de wereldwijde bananensector.

Op basis van bovengenoemde redenen doet ASBAMA Aldi het vriendelijke verzoek zijn beslissing te heroverwegen, aangezien deze de duurzaamheid van een belangrijke sector die Colombia historisch gezien werkgelegenheid, ontwikkeling en welzijn heeft gebracht, aan zou tasten.

Publicatiedatum: