Sinaasappelconsumptie neemt wereldwijd toe

Volgens het onlangs door IndexBox gepubliceerde rapport, “World - Oranges - Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights”, bedroeg de wereldwijde sinaasappelconsumptie in 2017 74 miljoen ton. De totale consumptie groeide tussen 2007 en 2017 jaarlijks gemiddeld met 1,2%. Deze trend bleef gedurende deze periode redelijk stabiel met hier en daar enkele opvallende fluctuaties. In 2008 werd de grootste groei gemeten en nam de consumptie met 5% in één jaar tijd toe. Gedurende de onderzochte periode bereikte de wereldwijde sinaasappelconsumptie een piek in 2017 en waarschijnlijk zal deze gestage groei ook op de korte termijn aanhouden. 

De omzet op de wereldwijde markt bedroeg in 2017 €48 miljard (schatting IndexBox), wat een stijging van maar liefst 12% ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. Dit cijfer heeft betrekking op de totale omzet van telers en importeurs (exclusief logistieke kosten, marketingkosten en retailmarges die wel inbegrepen zijn in de uiteindelijke consumentenprijs).  

China jaagt wereldwijde vraag aan

In 2017 waren Brazilië (17 miljoen ton), China (9,5 miljoen ton) en India (8 miljoen ton) de landen met de hoogste sinaasappelconsumptie. Tezamen waren deze landen goed voor 46% van de totale wereldwijde consumptie.

Van de belangrijkste consumerende landen was het groeipercentage in China gedurende de periode van 2007 tot 2017 het hoogst (10,6% per jaar). In de overige landen was het groeipercentage bescheidener. In termen van waarde (€15,8 miljard) was China de onbetwiste wereldleider. Brazilië kwam op de tweede plaats (€7 miljard), gevolgd door de Verenigde Staten. 

Aangejaagd door de toenemende vraag naar sinaasappelen in Aziatische landen zal deze opwaartse trend zich de komende acht jaar naar verwachting voort zetten. Hierbij wordt uit gegaan van een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 0,9% voor de achtjarige periode van 2017 tot 2025, waarbij het marktvolume in 2025 naar 81 miljoen gegroeid zal zijn. 

Brazilië domineert wereldwijde productie nog altijd maar China is aan een snelle inhaalslag bezig

De landen met de grootste sinaasappelproductie in 2017 waren Brazilië (17 miljoen ton), China (9,3 miljoen ton) en India (8 miljoen ton). Samen waren deze landen goed voor 46% van de totale wereldproductie. 

Van de grootste producerende landen boekte China in de periode van 2007 tot 2017 de opvallendste groei (10,3% per jaar), terwijl de groei in de andere landen veel bescheidener was. 

De positieve trend kan met name toegeschreven worden aan de groei van het geoogste areaal en een lichte groei van het productiecijfer per hectare. 

In 2017 telde het wereldwijde sinaasappelareaal 4 miljoen hectare, wat ongeveer gelijk is aan dat van het voorgaande jaar. Over het algemeen vertoonde het sinaasappelareaal een vrij stabiel trendpatroon. Het opbrengstcijfer per hectare groeide jaarlijks met gemiddeld 1,2% gedurende de periode van 2007 tot 2017 . Dit patroon was redelijk stabiel met slechts een paar fluctuaties gedurende de geanalyseerde periode. In 2017 bereikte het 19 ton per hectare, wat een stijging van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar betekent. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven