Jaarcijfers 2017/2018

Daling omzet en winst Rijk Zwaan maar investeren in onderzoek en ontwikkeling blijft

Vandaag maakte veredelaar Rijk Zwaan zijn jaarcijfers bekend. Daaruit blijkt dat, vooral ten gevolge van de sterke euro, de omzet en de winst in het afgelopen boekjaar lager uitvielen. De omzet daalde met circa 2% tot 413 miljoen euro. De nettowinst daalde met een derde tot 59 miljoen euro. Ondanks een minder jaar stelt Rijk Zwaan dat ze volop blijven uitbreiden op personeelsgebied en dat er ook blijft worden geïnvesteerd in onderzoek en de veredeling van groenten.

Gezien de incidentele reden voor daling van de omzet en winst was er geen reden voor het aanpassen van de investeringsplannen, stelt de veredelaar. De onderneming richt zich immers op de lange termijn.

Sterke uitbreiding in onderzoek, veredeling en productie
In het afgelopen boekjaar heeft het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan € 115 miljoen besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast is circa € 80 miljoen geïnvesteerd in onder meer nieuwbouw en uitbreiding van kantoorgebouwen en onderzoeksfaciliteiten.

Het bedrijf behoort tot de top 15 van de in Nederland gevestigde bedrijven die het meest besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

Zo werden de laboratoriumfaciliteiten in Fijnaart met 65% uitgebreid. In de hoofdvestiging in De Lier werd 12 hectare grond verworven van 11 eigenaren voor uitbreiding van het kassencomplex in de komende vijf jaar. Hiermee wordt het splinternieuwe Seed Quality Centre, dat circa vijfhonderd meter van het hoofdkantoor is gelegen, verbonden met de bestaande faciliteiten bij het hoofdkantoor, waardoor een grote campus ontstaat.

Nieuwe faciliteiten in Europa, maar ook China en Brazilië
Ook internationaal wordt aan de weg getimmerd. Er is een nieuw onderzoekscentrum in China gebouwd en de veredelingsfaciliteiten in Spanje en Frankrijk zijn uitgebreid. Ook is er een groot perceel grond in Brazilië voor veredelingsproeven aangekocht en zijn de productiefaciliteiten in Tanzania, Chili en Australië fors uitgebreid.

De primaire bedrijfsdoelstelling van Rijk Zwaan is “haar werknemers een prettige en duurzame baan bieden met goede arbeidsvoorwaarden.” In het afgelopen boekjaar is het aantal werknemers toegenomen tot meer dan 3.000. In de komende vijf jaar wordt een verdere groei met 1.000 medewerkers verwacht.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven