Henk van den Berg, Aardappelgroothandel Kranenburg:

"Goedkopere aardappelen in ons omringende landen maken export lastig"

Tholen - Hoe de aardappelmarkt dit jaar gaat verlopen? Ondanks 40 jaar ervaring in de aardappelhandel vindt Henk van den Berg van aardappelgroothandel Kranenburg uit Nieuw-Vennep het moeilijk inschatten. "Het is een hele lastige markt. De frietindustrie trekt er hard aan, maar de export is zeer rustig. Je zult nu ook partijen op de markt gaan krijgen die niet voor de friet en export geschikt zijn en tussen wal en schip gaan raken."

"Ik denk overigens dat de stemming bij de boer hoger gespannen is dan bij de handel. Ondanks de hoge prijzen is het verschrikkelijk lastig om je marge te maken. Daarbij hebben we te maken met het fenomeen dat de prijs van de aardappelen in de ons omringende landen lager liggen. Er wordt wel geïnformeerd, maar veel exportklanten kopen nu elders. Dat is de belangrijkste reden dat het zo rustig is op de exportmarkt", zegt Henk.

"Er is zo weinig marge tussen te krijgen op de exportmarkt, dat de handel zich vooralsnog koest houdt. Tegelijkertijd blijft de termijnmarkt op een niveau rond de 30 cent zweven voor april. Een groot vraagstuk is nog wat we aan importaardappelen gaan binnenkrijgen. Met deze prijzen is de kans groot dat men in het buitenland bereid is om meer aan te gaan planten", zegt de aardappelhandelaar.

Kwalitatief zijn volgens Henk de verschillen groot. "Aan de partijen met doorwas zijn we nog niet eens begonnen, dus dat krijgt ook nog wel een staartje. Niet iedere boer zal dit jaar gelukkig zijn. Als je alleen contractaardappelen hebt, schiet je niets op met de lage opbrengst en hoge prijzen. In de polders is over het algemeen een redelijk volume gerooid, maar in het zuiden zijn de opbrengsten over het algemeen laag. Je moet het daarom echt per partij bekijken."

Voor meer informatie:
Henk van den Berg
LP Kranenburg
Rijnlanderweg 1637
2153 KH Nieuw-Vennep
Tel: +31 252 620060
info@lpkranenburg.nl
www.lpkranenburg.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.