Lub Kramer, Aquamar:

"Provida AOT maakt desinfectie zonder toevoeging additieven mogelijk"

Tholen - Continu de kas desinfecteren. Het klinkt futuristisch maar volgens Lub Kramer van Aquamar kan het. Hij komt binnenkort met een nieuw apparaat op de markt dat desinfectiemiddel aanmaakt zonder dat je het als teler hoeft toe te voegen. Dus er worden geen additieven of chemicaliën gebruikt. De bestrijding van meeldauw en botrytis wordt zo nog makkelijker.

Hoe werkt het?
Voor de ontwikkeling van de Provida AOT maakt Lub gebruik van Advanced Oxidation Technology: “Met de machine wordt plasma en UV aangemaakt. Die twee dingen samen zorgen voor desinfectie. An sich is dat geen nieuwe techniek, maar het nadeel is dat het gemiddeld maar twintig minuten in het water blijft. Dat betekent dat je er niet lang mee kunt desinfecteren. Door nano-bubbels toe te voegen, krijgen wij het wel voor elkaar om het dagenlang in het water te houden.”

“Het middel wordt verneveld over het gewas om schimmels als meeldauw, botrytis en fusarium te bestrijden. Ook in de strijd tegen het komkommerbontvirus en het pepino mozaïekvirus in de tomatenteelt, kan de machine zijn diensten bewijzen. Een grote aanpassing is er niet nodig, het kan gewoon in de reguliere spuitboom”, vertelt Lub.

Er wordt druk getest bij een rozenkweker om te kijken hoe het werkt. “Deze rozenkweker gebruikt normaal gesproken chemicaliën om meeldauw in zijn gewas te bestrijden. Hij hanteert dezelfde frequentie, eens in de drie dagen spuiten, maar doet het nu met de machine. De chemicaliën heeft hij daardoor niet meer nodig. De kweker is tevreden tot nu toe en zal nog even de tijd nemen om de Provida AOT goed te testen.”

Buiten de tuinbouw zijn er ook nog mogelijkheden voor de machine. “Het kan ook gebruikt worden in appel- of peersorteerlijnen, om het water waar de vruchten in gewassen worden te desinfecteren,” zegt Lub.

Voor meer informatie:
Aquamar B.V.
Foksdiep 61
8321 MK URK
Nederland
Tel 0527-688336
info@aquamar.nl
www.aquamar.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.