China: bewaarappelen uitverkocht

Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst van de appelteeltsector in de Chinese provincie Shandong dit jaar met 20% tot 30% lager uit is gevallen. De prijzen voor appelen zijn hierdoor gestegen. Op dit moment zetten telers hun appelen direct op de markt zodra ze worden geplukt. Handelaren zijn op zoek naar meer volume. Naar verwachting is binnenkort het aanbod aan bewaarappelen geheel uitverkocht.

Een aantal jaren geleden was er bij de Chinese appelsector sprake van een scherpe toename in opbrengst, waardoor de prijzen net zo scherp daalden. Dit leidde tot zware verliezen bij fruittelers. Sommigen van hen hebben hun bomen verwijderd en vervolgens naar een andere bron van inkomen gezocht. Dit jaar is de situatie echter volledig omgedraaid. De opbrengst aan appelen is met name door neerslag en hagel fors afgenomen, wat heeft geleid tot een schaarste op de markt. Volgens fruittelers in Qixia hebben de meeste appelteeltbedrijven in deze regio een afname in opbrengst van tussen de 20% en 30%. De kwaliteit is echter qua maten en uiterlijk de beste van de afgelopen jaren. Zodoende is de prijs toegenomen.

Veel vraag op de markt
Appelhandelaren gaven aan dat wegens het lage aanbod en de hoge prijzen van dit jaar het niet moeilijk was om omzet te genereren. Veel handelaren leggen wegens de prijstoenames een eigen voorraad aan.

Onder de Chinese appelteeltgebieden is de provincie Shaanxi het belangrijkst. Deze regio heeft een opbrengst van meer dan 11 miljoen ton. Daarna volgens Shandong en Gansu op de tweede en derde plaats. Zowel Shaanxi als Gansu en andere teeltgebieden hadden dit jaar op grote schaal te maken met vorstschade. In sommige delen van Shandong viel hagel. Tijdens de vakantiedagen rond 1 mei viel veel neerslag, wat in heel China heeft geleid tot een kleinere oogst.

Bron: Wanguo Fengyunhui


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven