Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AgrarMarkt Austria: marktrapport groenten en fruit, september 2018:

„Appelprijzen dalen steeds verder, verkoopdruk neemt toe"


De appeloogst loopt als gesmeerd. De oogst wordt nauwelijks beïnvloed door ongewenste weersomstandigheden en de appeltelers hebben te maken met recordoogsten. Er waren in september veel handen nodig voor de teelt. Vroege rassen zoals Summerred en Gravensteiner zijn geplukt en afgezet. Door de intensieve zonnestraling in de zomermaanden was een overlapping met het aanbod van de aansluitende rassen eerder regel dan uitzondering, want appelen voor opslag zoals Gala, Jonagold, Elstar & co rijpten dit jaar ongebruikelijk vroeg. De optische en sensorische kwaliteit is daarbij bij alle rassen uiterst tevredenstellend. De verkoopprijzen zijn echter minder tevredenstellend. Volgens cijfers van Agrarmarkt Austria lagen de groothandelsprijzen van handappelen in september gemiddeld 35% lager dan vorig jaar.

Pruimenoogst tevredenstellend
De pruimenoogst verliep in 2018 tot tevredenheid door het goede weer in het voorjaar. In augustus en september konden pruimenliefhebbers zich verheugen op een rijkelijk aanbod. De telersprijzen lagen met gemiddeld 1,75 euro per kg 9% onder het niveau van vorig jaar.

Wortelenmarkt ongewijzigd constant
Net als in augustus verliep de wortelverkoop constant. Het koele, natte weer aan het begin van de maand en het einde van het vakantieseizoen deden de vraag iets stijgen. Het kwam echter niet tot tekorten of verkoopdruk. De markt presenteerde zich in evenwicht. De telersprijzen voor gewassen wortelen in een 5 kg zak lagen in september onveranderd ten opzichte van de voorgaande maand op gemiddeld 40-45 euro per 100 kg. Daarmee ligt het prijsniveau nog steeds 22% hoger dan vorig jaar.

In heel Europa vraag naar Oostenrijkse uien
Na aanzienlijke neerslag in het noordoosten van Niederösterreich en de daaruit resulterende oogstpauze begin september, is de zomeruienoogst nu goed op gang. De opbrengt per hectare en het formaat van de uien varieerden afhankelijk van plaats en irrigatiemogelijkheden. De opbrengst per hectare lag op zo'n 30-45 ton per hectare.

De prijs voor uien ligt al weken onveranderd op 28-32 euro per 100 kg. De relatief beperkte vraag in de zomermaanden is sinds het begin van het schooljaar opgevolgd door een grotere vraag. Ook de handel op de exportmarkt verloopt goed. Vooral grote uien worden met voorkeur door buitenlandse markten gekocht. Voor partijen in onberispelijke conditie kon men hier en daar prijstoeslagen vragen. Volgens de prognoses verwacht men dat de totale uienoogst in 2018 zwak uit zal vallen. Men raamt 15-20% onder het tienjarig gemiddelde van 158.000 ton.

Grote oogstuitval bij aardappelen
De rooiwerkzaamheden op de Oostenrijkse aardappelakkers liepen op volle toeren. De oogst, of wat er van over is, moest snel binnengehaald worden.

De schade door draadworm was op sommige plaatsen enorm en iedere dag vertraging betekende een verdere reductie van het verkoopbare aandeel. Maar bijvoorbeeld ook schurft en stolbur lieten de sorteerkosten en oogstuitval in de hoogte schieten. Terwijl in het Waldviertel met 3000-4500 kg per hectare de gemiddelde opbrengst nog in orde was, werd er in de rest van Oostenrijk een oogst van circa 2000-2500 kg per hectare gemeld.

Publicatiedatum: