Duitsland: appelen en bessen belangrijkste binnen de fruitteelt

Het Duitse Niederelbe met het Alte Land als grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Noord-Europa is heel bekend. Slechts weinig consumenten weten daarentegen dat de Duitse regio Vechta niet alleen een belangrijke veredelingsplaats is, maar bovendien de koploper is van de Duitse aardbeienteelt. Dit blijkt uit een analyse over de ontwikkeling van de fruitteelt in Duitsland van 2005 tot 2017, die het 'Braunschweiger Thünen-Institut für Betriebswirtschaft' (TI) gepresenteerd heeft.

De analyse geeft een overzicht van fruitsoorten, bedrijfsstructuren en handelsmethodes, evenals de ontwikkeling van oogstopbrengsten, arealen en lokale zwaartepunten in de teeltregio's, deelt de Landvolk-Pressedienst mee. Volgens deze analyse teelden er in 2017 bijna 11.000 bedrijven in Duitsland op circa 76.000 hectare fruit. Daarvan werd 49.934 hectare voor de teelt van fruit aan bomen, zoals appelen, peren kersen, pruimen en mirabellen. Op 18.649 hectare groeiden aardbeien en op bijna 6.800 hectare bessen. Daartoe hoorden rode bessen, blauwe bessen, frambozen, kruisbessen, bramen, zwarte bessen, duindoornbessen en aroniabessen.

1.140 fruitteeltbedrijven in Niedersachsen teelden op 15.160 hectare. Dat is bijna 20 procent van het totale Duitse fruitareaal. De fruitteeltbedrijven in Niedersachsen beschikken gemiddeld over 13,3 hectare grond en zijn daarmee dubbel zo groot als een gemiddeld Duits fruitteeltbedrijf. Drie zwaartepunten kenmerken de fruitteelt in Niedersachsen: de appelteelt staat in de deelstaat net als in de rest van Duitsland op de eerste plaats. De Niederelbe neemt daarbij de toppositie in. Alleen al in het district Stade stonden er in 2017 op meer dan 7.000 hectare van het totale fruitteeltareaal van 8.139 hectare appelbomen. Daarmee komt iedere vijfde Duitse appel uit deze regio. Ook in de districten Cuxhaven en Harburg domineert de appel de fruitteelt. De regio Weser-Ems is daarentegen sterk in de aardbeienteelt: in het district Vechta telen 27 bedrijven op 1.726 hectare aardbien, dat is het grootste areaal van Duitsland.
De districten Diepholz, Nienburg en Heidekreis gelden als hét teeltgebied voor blauwe bessen. Niedersachsen beschikt met 1.814 hectare over het grootste blauwe bessenareaal. In heel Duitsland is het blauwe bessenareaal tussen 2006 en 2017 bijna verdubbeld naar 2.844 hectare.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.