Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

Nu de appeloogst in grote delen van Europa binnen is of op haar einde loopt, zijn de verwachtingen bijgesteld. De eerste ramingen uit augustus van Prognosfruit, die spraken over een oogst van 12,6 miljoen ton in Europa, zijn bijgesteld naar 12,5 miljoen ton. Hoewel de warme zomer en aanhoudende droogte resulteerde in uitdagingen voor de telers, mag de oogst er zijn. De handel is te spreken over de kwaliteit van de oogst. Kleur en smaak worden met verschillende superlatieven omschreven.

 

VK positief over nieuwe oogst

Het appelseizoen begon iets eerder dan normaal, maar niet zo vroeg als waarop werd geanticipeerd. De oogst begon in augustus en wordt deze maand afgerond. “Dit seizoen is compacter dan andere seizoenen dankzij de hete zomer. We hebben 94 dagen zonder significante regen gehad, wat moeilijk was voor telers die niet konden irrigeren,” vertelt een handelaar. Door de hitte valt de oogst kleiner uit. “Een grote plus is dat we door dit weer het beste fruit in jaren oogsten.” Daarmee doelt de handelaar op de smaak en kleuring van het fruit

In het voorjaar werden de laatste oude oogst al verkocht, waardoor de overgang van de seizoenen niet geleidelijk verliep. Nu zien handelaren een overlap tussen het overzee seizoen en het binnenlands seizoen Dat resulteert in zwaar afgeprijsde appelen in het schap. “Britse appelen krijgen altijd een goede plek in het schap en veel Britten zijn loyaal aan de Britse producten.”

 

 

Spanje: kleinste Golden oogst in 10 jaar

Op dit moment worden de laatste Granny Smith geoogst. Voor de andere rassen, Golden, Red Delicious, Gala etc. is de oogst zo goed als binnen. Volgens een teler in Girona, een belangrijk productiegebied in Spanje, is de oogst kleiner dan vorig jaar. Hetzelfde zou gelden voor Lleida. Het is de kleinste oogst voor de Golden, het meest geteelde ras in Spanje, in 10 jaar. Daar komt bij dat de pakhuizen leeg zijn. Volgens deze teler en exporteur zal er minder fruit beschikbaar zijn dan de ramingen van Prognosfruit stellen. Hij wijst er ook op dat bijvoorbeeld China een kleinere oogst verwacht. “Sommige Europese retailers gebruiken de cijfers van Prognosfruit om de prijzen onder druk te zetten, maar het is nog veel te vroeg om te zien of dit de trend wordt. Het seizoen is nog maar net begonnen en er is veel onzekerheid. Het is een moeilijk jaar om verwachtingen te doen.”

 

Italië verwacht normaal seizoen

De cijfers van Prognosfruit bevestigen dat de oogst in Italië overeen komt met de cijfers die begin augustus gepresenteerd werden. In het algemeen zijn de kwaliteit, maatvoering en kleuring goed, wat het gevolg is van goed weer tijdens de oogst. In een aantal regio’s viel hagel, waardoor wellicht meer volume bestemd zal zijn voor de industrie. In de komende dagen begint het seizoen, maar de handel is al druk met voorbereidingen treffen. Tijdens de presentatie van Interpoma 2018 werd onder andere gediscussieerd over de groeiende populariteit van biologische appelen voor zowel de versmarkt als de industrie. Steeds meer hectare worden omgeschakeld, vooral in Alto Adige, maar men zoekt nog naar de juiste rassen.

 

V.I.P. Val Venosta appelen

“Na twee jaar met een lagere opbrengst door extreem weer, hebben we dit jaar een normale oogst met gemiddelde volumes.” Vroeg in september kwamen de eerste Gala op de markt. Daarna volgde de oogst van de andere rassen als Red Delicious, Golden Delicious, Pinova en Kanzi. Envy sluit in november het oogstseizoen af. De verkoop van de Red Delicious begon in week 39, een week later volgden Golden en Kanzi. Midden oktober was het de beurt aan de eerste Ambrosia. “We verwachten gebalanceerde maten en boven gemiddelde maten voor Golden en Red Delicious, waardoor we doorlopend de Italiaanse en Spaanse markt kunnen bedienen.”

Ook voor biologische appelen is de aanvoer terug op een normaal niveau na twee moeilijke jaren. De verkoop begon eind augustus met de eerste Gala. Die appel is tot augustus volgend jaar beschikbaar. Daarnaast wordt 200 ton biologische Ambrosia verwacht, beschikbaar tussen half oktober en half december. In de komende jaren zal dit volume verder oplopen. Bonita bio is een nieuw ras (kruising van Cripps Pink en Topaz) waarvoor een oogst van 200 ton geraamd wordt. Deze appen komt tussen januari en april op de markt en is vooral bestemd voor export naar Duitsland en Noord-Europa. Kanzi is ook biologisch verkrijgbaar. De oogst staat op 1.000 ton. In de komende drie jaar zal die opbrengst oplopen tot 2.000 tot 2.500 ton.

Exporteurs kijken naar nieuwe markten buiten Europa. Hong Kong, Maleisië en Singapore worden genoemd als markten die vooral zoete appelen vragen. Brazilië vormt een interessante markt, omdat de biologische teelt daar niet mogelijk is en het “relatief eenvoudig” is. Het land vraagt Gala, Red Delicious, Golden en Fuji. Tot slot worden ook Israël en de Verenigde Arabische Emiraten genoemd als aantrekkelijke markten.

 

VOG Consortium

De coöperatie raamt een oogst van 550.000 ton voor alle leden. Dat is 17% meer dan vorig jaar, maar niet zoveel als de 600.000 ton uit recordjaar 2016. De oogst begon in de tweede week van augustus met de eerste Gala. De appelen groeiden goed in het voorjaar, maar de groei remde af tijdens de warme weken in juli en augustus. De maatvoering valt gemiddeld uit.

Ook de biologische productie stijgt tot 22.000 ton, een groei van 48% ten opzichte van 2017. Het biologische aanbod bestaat uit Gala, Braeburn, Pinova/Evelina en Cripps Pink/Pink Lady.

 

Melinda

Bij Melinda begon het seizoen als altijd met Gala, daarna volgden de rassen Renetta Canada, Red Delicious en Golden Delicious. Daarna startte de oogst van Evelina en Fuji. Volgens de verwachtingen wordt er 460.000 ton nieuwe appelen geoogst in Trentino, waarvan rond de 400.000 in Val di Non en Val di Sole.

 

Samenwerking export

Drie Italiaanse bedrijven sloegen de handen ineen en presenteerden een joint venture voor de exclusieve export naar Azië. Rivoira, RK Growers en V.I.P Van Venosta richten zich met dit bedrijf Omnifresh op de Aziatische markt, met name Hong Kong, Singapore, Maleisië, Indonesië, China, Vietnam, Taiwan, Thailand, Korea en Japan. Momenteel is er toegang tot Hong Kong, Singapore en Maleisië. Men hoopt dat Taiwan en Vietnam binnenkort de grenzen zullen openen.

 

Frankrijk: Markt is nog vol

In Frankrijk wordt volop geoogst. De markt is er op het moment vrij vol, omdat veel variëteiten door de warmte van de afgelopen maanden vroeg rijp waren. Deze appels hebben een beperkte houdbaarheid en dit legt enige druk op de markt. Een handelaar verwacht dat de situatie snel zal verbeteren. “De oogst van de klassieke variëteiten is laag uitgevallen. Dit gaat een positieve invloed hebben op de prijzen.”

Wat in het Franse appellandschap vooral opvalt, is de tendens naar biologische teelt en clubrassen. De grootste appelcoöperaties van het land zijn al jaren druk bezig met het verhogen van hun productie op beide fronten. “Naar clubrassen is veel vraag. Ook brengen deze minder financiële risico’s met zich mee omdat de productie beperkt is”, zegt een exporteur.

 

Duitsland: hitte beperkt houdbaarheid appelen

De appeloogst in Noord-Duitsland staat op het punt om te worden afgesloten: Aan het eind van week 43 zullen ook de laatste partijen geplukt zijn. Zoals in het overgrote deel van Europa heeft ook Duitsland een goede oogst met grote volumes. Ook de clubsoorten Junami en Kanzi zijn in goede kwaliteit geoogst. Enkel de Elstar blijft wat achter met een licht ondermaatse oogst (-25%) en een matige vruchtgrootte. Desondanks verloopt de afzet van het binnenlands product bijzonder moeizaam. De Duitse retail neemt slechts beperkte volumes af, ten nadele van de producenten en groothandelaren.

In het zuiden van Duitsland aan de Bodensee waren de zomertemperaturen dit jaar nog een stuk hoger. Dit heeft zijn weerslag op de houdbaarheid van de appelen. Om te voorkomen dat een groot deel van de oogst niet meer op de markt gebracht wordt, zijn de handelaren aldaar behoorlijk agressief op de markt en bijgevolg zeer flexibel in de prijsbepaling. Daarnaast kijkt de Duitse handel ook met een schuin oog naar Polen en Zuid-Tirol die de prijsdruk behoorlijk opvoeren. Vooralsnog wordt de Duitse markt echter nog grotendeels met binnenlandse appelen afgedekt.

 

Nederland: Gros appeloogst binnen, druk van de markt
In Nederland worden de laatste plukken van de appelen nu binnengehaald en ligt het gros in de cellen. Dit zorgt ervoor dat de druk even van de markt af is. In tegenstelling tot de perenhandel is de appelhandel voornamelijk gericht op de binnenlandse markt. Handelaren geven aan dat supermarkten goed inzetten op acties met de Hollandse appelen. Prijzen liggen op een stabiel tot licht stijgend niveau. Zo wordt de Elstar – Nederlands grootste appelras – verkocht voor 60/70 cent (75-sortering). De prijs van de Jonagold ligt tussen de 50 en 60 cent, al is de export van de grote maten even wat lastiger.

 

Tsjechië stelt raming bij

Het land verwacht een daling van 15% ten opzichte van de oorspronkelijke raming van 128.000 ton. de oogst wordt beïnvloed door de aanhoudende droogte sinds april en de hoge temperatuur. Daardoor valt het fruit kleiner uit en zal er meer aan de industrie geleverd worden.

 

Poolse regering overweegt uit de markt nemen

Poolse telers hebben een goede oogst. Volgens een handelaar zijn de appelen zoeter en iets kleiner dan gebruikelijk. Dat zijn twee gunstige eigenschappen voor de export naar China, legt hij uit. “Daarom moeten we ons waarschijnlijk richten op de Aziatische markt, aangezien Europa ook lang niet zoveel appelen vraagt als eerder.” Dichter bij huis ziet een exporteur ook kansen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Poolse regering overweegt telers tegemoet te komen door 500.000 ton appelen uit de markt te nemen tegen een vaste prijs. De maatregel is er nog niet, maar volgens handelaren zou het op de korte termijn kunnen helpen.

 

Rusland: prijs industrieappelen onder druk

Volgens berichten zijn de prijzen voor industrieappelen in Rusland sterk gedaald. De binnenlandse oogst is nog aan de gang en de aanvoer van industrieappelen vanuit Wit-Rusland is groter. Daardoor dalen de prijzen bijna dagelijks. Begin week 41 stond de prijs op 0,12 dollar per kilo. tegen het einde van de week was de prijs 2 tot 3 cent lager. Momenteel koopt de industrie geen appelen meer voor meer dan 0,09 dollar per kilo. Lokale telers reageren sneller op de prijsveranderingen.

 

Oekraïne: kleine telers staken oogst

Kleine telers hebben de oogst gestaakt vanwege de lage prijs. Volgens een teler is het niet rendabel als je de kosten voor het onderhoud van de boomgaard en de teelt afzet tegen de verkoopprijs. Daarom worden de late rassen door veel kleine telers niet geoogst. Deze telers hebben doorgaans geen koelopslag en moeten de appelen daarom rechtstreeks uit de boomgaard verkopen. Volgens berichten zijn de kosten voor het plukken en transport van de appelen ongeveer gelijk aan de prijzen die momenteel geboden worden. Uitbetaling laat echter enkele maanden op zich wachten, doordat er niet direct betaald wordt.

Positief voor de Oekraïense sector is het bericht dat India de grenzen openstelt voor de appelen. Het land is al de belangrijkste exportmarkt voor Oekraïne. De toegang tot de Indiase markt zal die export verder doen stijgen. Handelaren verwachten dat India de Russische markt, voorheen de belangrijkste exportmarkt, zal vervangen.

 

Zwitserland: meer appelen voor cider

Dankzij het mooie zomerweer is de oogst groot, wat resulteert in krapte in de koelruimtes. Alleen de beste kwaliteit zal vermarkt worden. In de regio Thurgau is de oogst zo groot dat er meer aan de (cider)industrie geleverd zal worden. Dit jaar is een schril contrast met vorig jaar toen de oogst klein uitviel.

 

VS: wisselende resultaten

De verschillende staten hebben uiteenlopende verwachtingen voor het seizoen. In New York wordt een iets grotere oogst verwacht. Een teler reageert tevreden op de oogst. “We hebben beslist meer appelen voor de consumenten. Het is een mooie oogst, de kleuring is goed en de maat normaal.” Telers in de staat kiezen vooral voor Empire, McIntosh, Cortland, Delicious, Gala, Fuji, Honeycrisp, Snapdragon en Rubyfrost. “In het algemeen zijn de opbrengsten voor al deze rassen in lijn met de verwachtingen.” Vorig jaar werd het gebied getroffen door hagel, waardoor de oogst lager uit viel. Dit jaar is de opbrengst goed, al is de oogst in het westen van de staat 5 tot 7 dagen vertraagd, omdat telers wachten op de juiste kleuring. De laatste appelen zullen in de eerste week van november geplukt worden.

In Washington wordt een kleinere oogst verwacht, maar een goede kwaliteit. De laatste ramingen laten een lichte daling zien. De eerdere raming van 131 miljoen dozen is naar beneden bijgesteld tot 116,8 miljoen dozen. Wel is er een verschuiving te zien van oude rassen naar nieuwe rassen. De verdeling in Washington is momenteel Gala (24%), Red Delicious (21%), Fuji (13%), Granny’s (13%), Honeycrisp (11%) en Pink Lady/Cripps Pink (4%). Het areaal van de Golden en Red Delicious staat onder druk. Red Delicious, decennia het meest geteelde ras in de staat, moest de koppositie afstaan aan Gala.

In Michigan valt de oogst groter uit dan vorig jaar, maar lager dan verwacht. Begin van de maand werden de SweeTango, Royal Gala, McIntosh, Jonagold en Honeycrisp geoogst. Korte tijd later volgden Golden Delicious en Red Delicious, gevolgd door de latere rassen waaronder Kanzi, Kiku, Fuji en Evercrisp. Het weer in de staat trekt een wissel op de oogst. Sommige regio’s begonnen eerder dan normaal. In andere gebieden viel er veel regen twee tot drie weken voor de oogst.

Door de warme zomer liep de vraag in deze maanden terug. September was nog warm en de aanvoer van steenfruit nog goed. In oktober trok de markt echter aan. voor de export maakt de sector zich zorgen over de handelsbelemmeringen. Onlangs stelde India tegensancties in met verhoogde tarieven voor appelen.

 

Australië ziet potentieel in appelexport

De nieuwe Apple and Pear Industry Strategy 2018-2023 beschrijft een verandering in de supply chain voor het hardfruit. Met de premium merken en de nieuwe exportmarkten (vooral de Chinese markt) ziet de sector veel potentieel voor de appelen. Voor het jaar eindigend in juni 2017 werd 319.686 ton appelen geoogst, waarvan 29% naar de industrie ging. Australië exporteerde 4.950 ton, wat een lichte stijging was ten opzichte van de export een jaar eerder. Een kwart van de export had Verenigd Koninkrijk als bestemming. Hoewel er nieuwe rassen geïntroduceerd worden vormen Pink Lady (37%), Gala (23%) en Granny Smith (20%) de top drie in productie. De regering kijkt naar de mogelijke risico’s voor import van appelen uit het noordwesten van de VS (Oregon, Idaho en Washington). In maart 2019 wordt een eerste versie van een protocol verwacht.